ЕК оповестява днес официално поредния си доклад за напредъка на България. Очакванията са текстът да бъде силно критичен. „Диагнозата остава същата, лечението зависи от реакциите – на властта, политици, институции, обществото” – около това мнение се обединиха пред bTV Антоанета Приматарова от Център за либерални изследвания и Юлиана Николова – бивш директор на Европейски институт и преподавател.

„ЕК бърка в раната ни за пореден път – ние тези неща си ги знаем, ние нищо ново няма да прочетем. За съжаление все имаме нужда отвън някой да ни казва проблемите – всичко добро, което се е случило, е било под външен натиск. Жалко е, но и гражданското общество като че ли разчита на този натиск. Факт е, че механизмът остава. Миналата година имаше надежда, че ще ни оставят да натрупаме резултати – но такива няма и затова механизмът ще остане в действие”, заяви Приматарова.

Според Николова спорните назначения у нас са преди всичко „препъни камъкът” за България. „В предишния доклад поискаха от нас да се докаже, че етиката е от първостепенно значение, а корупцията и престъпността трябва да се накажат. Прозрачност и високи стандарти в съдебната система се искаха. С голямо въображение обаче трябва да погледнем на доклада сега, за да кажем, че нещо сме постигнали като напредък”.

Според известното от предварителните формулировки на настоящия доклад, Брюксел ни порицава за "ограничения и крехък" напредък в борбата с корупцията и организираната престъпност. Посочва се още, че страната ни е загубила доверието на своите партньори заради злополучния избор на председател на ДАНС.

В текста са посочени конкретни мерки за подобряване работата на правосъдната система, както и въпроси за правовата държава от общ характер. Механизмът за сътрудничество и проверка бе въведен за България и Румъния след приемането ни преди 7 години заради незадоволителното функциониране на правораздавателната система.