Въпреки усилията на управляващите да прокарат предизборен бюджет с фокус върху социалните разходи през 2013 г., едва 31% от българите одобряват работата на кабинета. В същото време неодобрението е значително по-високо – 55%. И през септември критичното отношение е насочено най-вече към свършеното в ресорите на социалната политика и финансите.

На този фон одобряващите и неодобряващите премиера са почти по равно, с минимален превес на неодобрението (46% срещу 45%), показват резултатите от националнопредставително проучване на НЦИОМ в периода 20 – 27 септември. Одобрението към работата на Бойко Борисов не се променя от началото на юли 2012 г. Сергей Станишев обаче се оказва най-одобряваният лидер на парламентарна група (26,5%). Социолозите отбелязват, че общественият отзвук от избирането му за председател на ПЕС ще бъде регистриран в следващото национално представително проучване на НЦИОМ.

Полицията губи одобрение, армията печели - резултатът е равен

За последните месеци повечето институции губят от одобрението за работата си, като изключение от тази тенденция прави армията. Въпреки спада в одобрението за полицията заради тежките криминални случаи с участие на полицаи и отзвука от исканията на служители в МВР за по-високи заплати, полицията остава сред най-доброяваните държавни институции. Доверието в органите на реда и въоръжените сили е 39%.

Без особени промени в сравнение с преди година, парламентът започва есенната си сесия с 22% одобрение. Неодобрението към законодателния орган е трайно високо, като неговият дял е три пъти по-голям от този на одобрението.

Снимка: Архив, БГНЕС
Снимка: БГНЕС

53% от българите одобряват президента Росен Плевнелиев, който е най-харесваният политик у нас. В последните месеци има лек ръст на влиянието му сред обществени групи и прослойки извън електората на ГЕРБ. Иначе с най-високо одобрение остава еврокомисарят Кристалина Георгиева - 66%.

Министърът с най-висок рейтинг в изследването е Лиляна Павлова (45%), следвана от Мирослав Найденов с 41% и Цветан Цветанов с 37%. Десислава Атанасова е министърът, който в най-голяма степен разочарова българите през изминалите месеци – неодобрението към работата й нараства със 7%.

ГЕРБ с най-много гласове, ако изборите са в момента

Без особени изменения през последните месеци остава делът на избирателите, които биха подкрепили ГЕРБ пред урната - 26,8%. Влиянието на управляващата партия е равномерно разпределено в повечето социално-демографски групи, отчитат социолозите.

17,5% от анкетираните в изследването на обществено-политическите нагласи на НЦИОМ декларират симпатии към БСП. Наблюдава се втвърдяване на ядрото от нейни симпатизант, но изследването не обхваща влиянието на избора на лидера Сергей Станишев за президент на европейските социалисти.

Със 7%, ДПС остава трета политическа сила. Ако изборите бяха днес, „България на гражданите” щеше да е четвъртата. За партията на Меглена Кунева биха гласували 4,3% от българските избиратели. Налице е леко свиване на дела на подкрепящите я след пика на обществените симпатии при нейното учредяване, отбелязват авторите на изследването.

На предстоящи избори „Атака” би получила 3% и има шанс да влезе в парламента при евентуална коалиция с ВМРО. Самостоятелното явяване пред избирателя на партиите от Синята коалиция не гарантира участие в следващото Народно събрание.