Социалното министерство планира законови промени, които целят работещите майки да съкратят майчинството си доброволно.

Идеята е след раждането те да се върнат на работа след 6-месечна възраст на детето, обясни зам.-министърът на труда и социалната политика Деница Сачева в студиото на "Лице в лице". Те ще бъдат стимулирани с парична добавка към заплатата им. Точната сума още не е ясна, тъй като в момента се правят изчисления, но по думите й сумата ще се усети в семейния бюджет.

Сачева уточни, че законовите промени, нужни за този стимул, имат одобрение и са вече договорени.

От началото на юли се увеличава и подоходния критерии за достъп до социални помощи. От 350 лв. той става 400 лв. по този начин повече млади майки, бременни, жени, родители на първокласници ще имат възможност да кандидатстват за подобно подпомагане. Статистически 450 хил. семейства ще имат достъп до помощи. По думите на зам.-министъра за закона за социално подпомагане е заделен най-голям бюджет във министерството, като разчетите са грубо за около 570 млн. лв.

„Имаме 348 нови случая за превенция на изоставянето. Всеки ден в системата има много казуси и трябва да се работи в една бъдеща линия – подкрепа на семейството. Не само фокус върху детето, но върху разширеното семейство”, коментира още Сачева по темата за работата на социалните работници. Тя посочи, че има много случаи, в които родители работят в чужбина, а тук ги гледат лели и баби.

По повод тежкия инцидент във Велико Търнава, където две деца от дом се удавиха в р. Янтра Сачева коментира, че там не може да се търси вина в социалните работници. Тя заяви обаче, че домът ще бъде закрит през септември и заради това е работил с намален персонал.

Повече вижте във видеото.