До втория тур на президентските избори БСП не мисли за предсрочен парламентарен вот, а ще се съсредоточи върху победа в битката за „Дондуков” 2. Така от левицата отговориха на въпроса дали искат оставката на премиера Бойко Борисов, който обяви, че ще я подаде, ако кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева загуби на първия тур. За момента социолозите прогнозират преднина за подкрепения от БСП ген. Румен Радев.

От партията казаха също, че не търсят подкрепа от партийни централи за балотажа.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова отбеляза, че оставката на кабинета е решение и отговорност на министър-председателя.

„Ако искате да говорим за предсрочни избори и оставки, заповядайте на 13-и през нощта”, заяви тя на многократните въпроси на медиите дали БСП иска оставката на Борисов.

Нинова все пак отбеляза, че ако се стигне до предсрочни избори, от БСП са готови и тръгват със  самочувствие към това гласуване.

Според кандидата за президент ген. Румен Радев, ако Борисов подаде оставка между двата тура, това ще повлияе на резултатите на балотажа, макар че не се ангажира да прогнозира в каква посока.

По думите му това би бил дълбоко психологически акт, който ще повлияе на настроенията на гражданите, ще усили чувството за тревога, несигурност, хаос.

„Не мога да гадая как ще се отрази на втория тур. За нас е важно да осигурим спокойствие за тези президентски избори”, изтъкна той.

Снимка: Ладислав Цветков

Според него е особено важно на втория тур да няма манипулации.

Никакви преговори за подкрепа не сме водили с партийни централи, диалогът ни е с всички български граждани, категоричен беше той.

Радев изтъкна, че ще разчита подкрепата на симпатизантите и на ГЕРБ, и на РБ, на ПФ, ДПС, АБВ и всички други партии.

На въпрос как ще работи с Бойко Борисов, ако стане държавен глава, той изтъкна, че ще работи с всяко легитимно правителство, избрано от българския народ.

Радев увери, че ако бъде избран за президент, няма да допусне България да се превърне в мигрантското гето на Европа.

Той каза също, че в президентската администрация ще има „букет от експерти с различна партийна принадлежност и ориентация”, което по думите му е добър модел на управление.

Снимка: Ладислав Цветков

Ген. Радев призна, че основният вот в негова подкрепа е на БСП, но по думите му за него са гласували и хора много хора от ГЕРБ, Реформаторите, Патриотите.

„Имал съм доста срещи с хора, които идват и казват: Аз съм член на еди коя си партия, доста в спектъра срещу БСП, ще гласувам с отвращение, но ще гласувам за вас”, разкри той.

Корнелия Нинова изтъкна, че при гласуването ген. Радев е събрал и надпартиен вот.

По отношение на референдума Радев заяви, че той е сериозен индикатор за доверието към политическата класа. Ние, политиците, все по-сериозно трябва да се вслушаме в това, което казват хората, допълни лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Надеждата за промяна е повече от осезаема, смята Радев. Българин не е участ, българин е чест, продължаваме заедно, изтъкна той.