Тристепенна система на управление на НЗОК да замени досегашната двустепенна, предвиждат промени в Закона за здравното осигуряване, които депутатите обсъждат на първо четене. От ГЕРБ видяха "опит за одържавяване на Касата". Гласуването ще бъде на утрешното извънредно заседание.

Директорът на НЗОК ще бъде избиран с конкурс от Управителния съвет на Касата, а не от Народното събрание, се казва още в проекта.

Вместо от Надзорен съвет и управител, Касата ще се ръководи от Събрание на представителите, Контролен съвет, Управителен съвет и директор. Събранието включва 25 представители на осигурените, работодателите, общините и държавата и е с мандат 4 години.

Според вносителите тази форма на управление в най-голяма степен съответства на обществения характер на институцията. Непрозрачната система и липсата на адекватно и отстояващо интересите на здравноосигурените ръководство пък позволили пренасочването на над 2 млрд. лв. от здравноосигурителните вноски за други цели. Резултатът, според левицата и ДПС, е тежък дефицит и невъзможност да бъдат покрити разходи за болнична помощ.

В проекта се регламентира и прекратяването на договорите с изпълнителите на медицинска помощ, ако отчитат неизвършена дейност. В болничната помощ се предвижда да се прекратяват договорите по клинична пътека, процедура или клинична процедура, тъй като този вид помощ не се осъществява самостоятелно, а от екип, включващ лекари от различни специалности.

Служителите на НЗОК и районните каси отново ще бъдат на трудовоправни отношения, вместо на служебни. Това не означава "чистка", каза депутатът от БСП Емил Райнов.

Очертава се ръководството да е от около 35 души, преобладават представители на държавата, включват се 4-ма представители на работниците и служителите, 1 - на пациентските организации, 1 - на хората с увреждания, 3-ма - на работодателите, 3-ма - на общините, 12 – на държавата, и директорът на НАП, изброи тя. Даниела Дариткова от ГЕРБ изрази съмнение дали това гарантира обществения характер на Касата, защото Събранието на представителите ще определя Контролния съвет и ще избира управителния орган.

Председателят на здравната комисия Нигяр Джафер от ДПС опонира, че сегашното управление на Касата се осъществява само от Надзорен съвет и управител, който се избира от парламента.