Премиерът Пламен Орешарски ще внесе предложението за втори вицепремиер, който ще покрива икономическата проблематика, на заседанието на НС в сряда.

Той ще бъде без портфейл, но с много отговорности по координацията на икномическите политики, чужд инвестиции, е-правителство и подобряване на административното обслужване за граждани и фирми. Това обясни министър-председателят след заседанието на Изборния борд към МС.

Става дума за Даниела Бобева, която в момента е директор в БНБ. Тя е доцент, преподавател в УНСС. Била е министър на търговията и външноикономическото сътрудничество в служебния кабинет на Стефан Софиянски през 1997 г.

В отговор на въпрос дали това е негова лична кандидатура или на партиите, които го подкрепят в НС, премиерът Пламен Орешарски заяви: "Вие как мислите? Имам увереност, че ще бъде подкрепена. Пък ще видим”.

Даниела Бобева е председател на управителния съвет на фондация „Левски-Спорт”. Според сайта на фондацията тя е основана през 2003 г. В списъка от 64 учредители впечатление правят имената на Алексей Петров, Старозагорския митрополит Галактион, Илиана Сиракова, Светлин Русев, Стефан Софиянски, Хайгашот Агасян, Андрей Делчев и др.

Междувременно в своя публикация сайтът „Биволъ” (bivol.bg) прави връзка между Бобева и бизнесмена Васил Божков. Този факт от биографията на номинираната за вицепремиер е пропуснат в официалното й CV.

Според информацията в сайта архивите на Държавен вестник показват, че тя е била член на Съвета на директорите на Мостстрой АД от 20.10.2003 до 05.03.2004 г. Дружеството е притежавано от Васил Божков, който изкупува акциите му в началото на 2004 г.