Дипломатическото напрежение между България и Турция се нагнетява от месеци. От външно министерство не коментират причините.

След като беше обявен за персона нон грата, отзованият турски аташе в Бургас Угур Емироглу напусна страната днес. Междувременно стана ясно, че и генералният консул на Турция в Пловдив - Алпер Акташ, преди месец си е заминал. До момента негов наследник не е посочен.

По думите на Александър Велев - бивш консул на България в Истанбул, преди месец е разпространена информация, че  консулът в пловдив се е прибрал и е започнал работа в администрацията на президента Ердоган. Според Велев това не е истина,”може би просто ние сме поискали да бъде отзован”.

От МВнР отказват коментар за консулските рокади. Категоричн беше опровергана информацията, че турската страна е поискала отзоваване на генералния консул на България в Истанбул Ангел Ангелов.

Русенското село Люляково е едно от населените места, из чиито джамии е обикалял бургаският аташе. Въпреки това местните жители отрекоха да го познават.

Според бивш съветник в мюфтийството - Стефан Стойков, турски духовници и дипломати се опитват да агитират в полза на новата партия на Лютви Местан.

„Връзката е г-н Хюсеин Хафъзов, който също е от този регион. Той е влизал в джамиите, той формално е  дълбоко вярващ. Давал е отношение и мнение по всички въпроси на нашето вероизповедание”, коментира Стойков.

На въпроса ни дали е обикалял джамии заедно с турския аташе, Хафъзов отговори, че е възможно да са били по едно и също време на едно и също място.