Лидерът на ДСБ Иван Костов коментира инициативата на двама бивши лидери на СДС за засилване на натиска в посока обединение между разединените участници в Синята коалиция с оглед на наближаващите парламентарни избори догодина.

„Звучат пораженски, но не сме им отказвали,” заяви Костов в студиото на „Лице в лице”, въпреки, че след вчерашната пресконференция в централата на партията си остави друго впечатление в общественото пространство.

В понеделник Надежда Нейнски и Мартин Димитров обявиха, че създават Национален съюз "Единство" в СДС, който ще работи за сближаване на позициите и преодоляване на разделението в дясно, по-точно между „сините” и „тъмносините”.

„Оценяваме тяхната инициатива като отзвук на това, че една голяма част от десните избиратели получават говорители в тяхно лице и ние държим ръцете си протегнати. Не сме им отказали... не приемаме пораженското в тона им,” заяви Костов, но подчерта, че в ДСБ не искат да поемат отговорност за действията на новото ръководство на СДС, което извадило съюза от Синята коалиция.

„Винаги сме били за единството на сините,” подчерта бившият премиер и добави, че очаква среща и с лидерите на СДС, каквато поискал действащият председател на партията Емил Кабаиванов. Инициативата обаче трябвало да дойде от страна на бившите партньори.

Иван Костов отхвърли прогнозите на социолозите, че двете партии от Синята коалиция трудно ще влязат в следващия парламент, било то отделно или заедно. По думите му същите мнение се чували и преди предишните избори, но на самия вот били опровергани.

ГЕРБ - безсилни срещу кризата

„Това управление беше безсилно срещу кризата, не успя да изпълни антикризисните мерки, които заложи,” заяви Костов по адрес на ГЕРБ. По думите му политиката на пълзящо увеличаване на данъчната тежест „очевидно има крайно негативно влияние върху икономиката”. В нея бившият министър-председател включи и идеята за данък върху лихвите от депозитите, която възнамерява да прокара екипът на финансовия министър Симеон Дянков.

„Условията, при които са поставени малките и средни предприятия са много лоши,” смята Костов. „А те са тези, които могат да съживят бизнеса,” посочи лидерът на Демократи за силна България. „Щом някой бива унищожаван с данъци, значи цялата данъчна система трябва да бъде преразгледана,” смята Иван Костов, според който и домакинствата – другият голям данъкоплатец - изнемогват след три години управление на ГЕРБ.

Според Костов „два-три сектора са безсилни да произведат услугите, които очаква от тях обществото”. В тази група влизат здравната система и вътрешното министерство, смята Костов, според който ГЕРБ ще оставят много лошо наследство на следващото правителство.

Станишев не може оглави „Отечествен фронт” срещу управлението на Борисов

подчерта обаче лидерът на ДСБ и обвини левите, че заблуждават българския гласоподавател за цената на проекта АЕЦ „Белене”.

„Питаме, ако „Белене” продава ток на цените на „Козлодуй”, за колко години ще се изплатят тези 2 хил. мегавата мощности на новата централа,” каза Костов, според който АЕЦ „Белене” е „най-голямата измама на прехода, най-голямата корупционна практика в страната, която кара българските граждани да плащат за авантюрата на българските политици”.

Според Иван Костов реализацията на проекта „Белене” няма да доведе до спад в цената на тока. „Абсурдно е да се твърди, че тя ще спадне. Това е гигантско мошеничество.”