Основното искане на съдиите от Софийския районен съд е било възнагражденията им да бъдат вдигнати и това е било направено. Това заяви представляващият ВСС Димитър Узунов в студиото на „Тази сутрин”.

Той призна, че си е писал по „Вайбър” с председателя на СРС Методи Лалов и е автор на репликата „Недей да ги караш хората тук”, заради която административният ръководител обяви в навечерието на съдийския протест, че е обект на натиск и ще подаде оставка.

„Кореспонденцията от моя страна е изцяло добронамерена”, заяви Узунов, който по-рано беше забъркан и в друг „комуникационен” скандал, след като беше обвинен, че е уведомявал премиера Бойко Борисов с есемеси за хода на заседание в съдебния съвет. Членът на ВСС посочи, че си говори с „може би десетки магистрати от страната”.

Днес представляващият коментира, че „не е мъжкарско човек да изкарва съобщенията на другия” и показа какво си е писал с Методи Лалов (вижте в галерията). Узунов се свързал с него, след като било взето решение за вдигане на възнагражденията на съдебните служители.

Съдебният кадровик отбеляза, че едно от другите искания на районния съд е било свързано с „институционалната подкрепа” – фраза, използвана от неформалната опозиция във Висшия съдебен съвет. На протеста на съдиите пък имало лица от „Протестна мрежа”, а по-късно през деня бившият правосъден министър Христо Иванов обявил новия си политически протест. Според Димитър Узунов, всичко това показвало, че е бил прав да заяви на Методи Лалов, че е бил употребен.

Членът на ВСС отбеляза, че всички тези събития са били около годишнината от „абдикирането на Христо Иванов от проблемите на съдебната система”. „Желая успех на Христо Иванов като политически лидер – той си посочи човека във ВСС, това е Калин Калпакчиев. Христо Иванов политиканстваше в заседателната зала и накрая стана политик”, коментира Узунов.

Той разкритикува колегата си в съвета Калин Калпакчиев за малкото свършена работа в поверената му комисия по натовареността и съдебната карта. В същото време, по отношение на районния съд Узунов не пропусна да заяви, че именно натовареността на магистратите е спаднала от 110 на 70 дела на човек – но каза това в контекста на грижата, която ВСС полагал за ръководения от Методи Лалов съд.