Мораториумът за продажба на земеделски земи на чужденци трябва да се удължи и ще се поиска налагането му до 2020 г., заяви министърът на земеделието и храните Димитър Греков пред bTV.

Според него никой не иска да купува по 2 дка земя, но ако искаме мораториум, трябва да се поиска съгласието от всички държави-членове в ЕС. „Това е много тежък процес, но трябва да дадем възможност да се окрупни земята. Земята в Европа е много по-скъпа, а нашите доходи са много по-ниски от техните”, коментира Греков.

Дружеството "Напоителни системи" е доведено до фалит, каза Греков по повод скандалите в "Напоителни системи". Служителите не са получили заплатите си за 2 месеца. Дължат се около 2 млн. на ЕРП-тата. Задълженията възлизат на около 22 млн. лв., които „няма откъде да дойдат”.

Земеделският министър заяви още, че субсидиите за фермерите ще бъдат дадени в срока, в който са се договорили. "Парите в земеделието никога не достигат", каза той.

На въпрос дали БСП прави чистка и назначава свои хора, които в много случаи не отговарят изискваните критерии за дадено работно място, Греков заяви, че в неговото министерство няма натиск и не се назначават подобни кадри, защото работа е специфична.