Аз не съм човек, който заминава заради заплатата или да пази пост. Така Димитър Абаджиев коментира назначението си за консул на България в Шанхай в предаването Тази събота.

Решението беше взето от Народното събрание преди десетина дни, като кабинетът освободи досегашния консул Ирина Белева поради изтичане на мандата й.

„Шанхай е вратата за икономическото сътрудничество между България и Китай, страната ни има нужда от свежи инвестиции”, поясни Абаджиев. Той обясни, че иска да привлече повече подкрепа от правителствата на двете държави. „С проекта „Набуко” развих опита си в международните отношения към по-икономически”, каза още Абаджиев.

„Покани ме министърът на външните работи Даниел Митов”, поясни той, като добави, че е водил разговори и с премиера Бойко Борисов по повод назначението му.

Разговори с Цветан Василев

„Да, разговарял съм с Цветан Василев, но по това време не бях нито политик, нито депутат”, обясни Абаджиев. В тефтерчето на Василев са записани 42 срещи с него. „Те бяха свързани с международна дейност, тъй като и двамата бяхме членове на Атлантическия съвет”, поясни Абаджиев.

„Според мен другият списък с тайните срещи е по-интересен, нашите бяха явни, правеха се в офиса”, добави още той.

На въпрос дали все още контактува с Цветан Василев, Абаджиев отговори: „Аз не се отричам от хората, но не контактувам с него поради обясними причини”.

Енергийната независимост на България

„Ако проектът „Набуко” се беше случил, щеше да даде на България възможност да взима газ от други места, тогава страната щеше да е наистина независима”, обясни Абаджиев за закрития енергиен проект.

Според него зависимостта на България от Русия в енергиен аспект се прехвърля върху политиката и икономиката на страната. „Членството ни в НАТО и Европейския съюз е много важно за независимостта ни”, казва още Абаджиев.

Политически възгледи през годините

„Ако бяхте съобщили, че от БКП съм минал на страната на СДС, тогава щях много да се срамувам от себе си”, отговори Абаджиев на въпроса как се сменят толкова политически проекти през годините.

Димитър Абаджиев започва политическата си кариера в редиците на СДС. По-късно напуска партията и става един от депутатите създали Демократи за силна България, които напуска през 2006 година. Същата година става учредител на новосформираното Гражданско сдружение „Европейски демократичен път”.

„Винаги съм бил за независимостта на България, а когато един политик не си сменя идеите и за това е напуснал дадена организация, трябва да се гордее със себе си” обясни Абаджиев за отделянето си от ДСБ.

„За жалост, с мен се дава лош пример на млади хора, които иска да влязат в политиката, които искат да следват идеите си”, добави още той.