Ако някой до момента е внесъл някакво антикорупционно законодателство, при всичките хвалби на Реформаторския блок, това сме ние – това е Законът за лобизма. Това заяви в студиото на „Лице в лице” говорителят на парламентарната група на Български демократичен център Любен Дилов-син.

Той посочи 3 „откровено лобистки законопроекта” в момента в парламента. Най-новият все още не бил в пленарна зала, но бил насочен директно срещу „Лукойл”, като смисълът му бил „г-н (Валентин-б.р.) Златев, елате да разкешите някой лев в парламента”.

Дилов посочи, че вносителите са РБ и Патриотичния фронт, като текстовете са така направени, че удрят само по една компания, като по подобен начин може да се притиска всеки бизнес. Почетният председател на „Гергьовден” нарече това „обратно лобистко действие”, като допълни, че българската политическа класа се изхранва „като отива при бизнеса и казва „Дай едни пари, за да не ти преча”.

Вторият лобистки законопроект въвежда мораториум върху износа на дървесина. Дилов обясни, че една от най-големите чуждестранни компании в бранша се облагодетелства пряко, защото изкупува много евтино дървесина, а в същото време не се ограничава незаконната сеч. Третият пример за лобизъм засяга Закона за адвокатурата, където се сблъскват лобитата на нотариусите и адвокатите.

„Ние не сме против това, но искаме обществото да знае – да има регистър (на лобистите-б.р.)”, каза Дилов, който посочи, че би станал лобист на издателствата в битката им за сваляне на ДДС върху печатните издания.

Той обясни, че е съавтор на законопроекта, като много активен е бившият депутат от ББЦ Георги Ковачев. Преди 8-9 години имало подобен законопроект, който се нуждаел от преработка, а освен това ДПС имали добър проект и БДЦ сега разчитали на тяхната подкрепа, стана ясно от думите на Дилов.

Сред другите законодателни инициативи на БДЦ са т.нар „листовки за чиновници” – обективен тест на входа на държавната администрация преди допускане до участие в конкурси. По думите му по подобен законопроект работят и в ГЕРБ.

Любен Дилов-син описа подробно дейността на депутатите от БДЦ, като посочи, че най-важното е да не се подведе избирателят и всички да останат заедно. В това число влиза и Мартин Иванов, който в някои публикации се посочва като последния лоялен към Николай Бареков и ББЦ депутат в 43 НС.

Почетният председател на „Гергьовден” обясни, че появата на партия БДЦ не е новина, защото в „Лидер” на Христо Ковачки са искали да сменят името си и да вкарат нови хора в ръководството си. По думите на Дилов, коалицията и парламентарната група остават същите, като неговата партия няма да я напуска, каквито информации се появиха в последните дни.

В същото време, той подчерта и че „Гергьовден” остава самостоятелна политическа сила.

„Ние се опитваме да бъдем почтени с всички в парламента. Още в началото казахме, че това не е коалиция на съмишленици, а на съучастници. Въпросът е в какво са съучастници”, обясни Дилов поведението на БДЦ в парламента. По думите му коалицията подкрепя това, което намира за правилно.

Той беше категоричен, че правителството ще изкара мандата си: „Халът на държавата е такъв, че едно нови предсрочни избори ще са нещо ужасяващо”.