В мое лице изпълнител на политически поръчки няма, категорична беше Десислава Атанасова, председател на временната анкетна комисия в парламента, разследваща случая с КТБ.

Гарантирам, че за колегите ми от ГЕРБ въпросът стои по същия начин, заяви тя в предаването „Тази сутрин” по bTV.

Тя посочи, че докладът на комисията в теоретичната му част е 150 страници, а на още 300 страници са описани всички кредитополучатели, които са получили кредити, въпреки че финансовото им състояние до голяма степен не отговаря на сумата на отпуснатите кредит или са отпускани кредити на свързани лица, кредити на фирми, регистрирани на един и същ адрес, с едни и същи собственици.

Описали сме не само експозициите по тези кредити, но и обезценката, която е в следствие на одити от 3 големи одиторски компании.

„С този доклад оборихме няколко мита. Не е вярно, че по времето на ГЕРБ държавните пари са били съсредоточени в КТБ. Оборихме и твърдението на Иван Искров, че тази банка миналата година е можела да бъде спасена. Как една институция, която е на минус 4 милиарда и повече, може да бъде спасена", попита Атанасова.

Тя коментира и писмото на Цветан Василев, в което той казва, че е направил предложение да бъде изслушан от комисията чрез адвоката си.

Многократно отправих покана към г-н Василев, беше обсъждан въпросът от цялата комисия, при обсъждането решихме, че не следва комисията да се превръща в риалити формат, за да има скайп или интернет изслушване, посочи Десислава Атанасова.

На въпрос дали не е странно хора като бившия шеф на парламентарната бюджетна комисия Йордан Цонев и бившия финансов министър Петър Чобанов да участват в комисията за КТБ, Атанасов заяви, че парламентарните групи решават кои представители да излъчат. Всяка партия си номинира членовете. Не е коректно аз да го коментирам, допълни тя.