В деня на труда – проверка: колко са се трудили депутатите през отминалата година зад граница. От април миналата година до април тази народните представители са похарчили близо 632 хиляди лева за служебни пътувания в чужбина.

Класацията на рекордьорите по пътувания за 2011-а учудващо не се оглавява от председателя на парламента Цецка Цачева. Като лицето на българския парламентаризъм дамата се нарежда някъде на шесто място - с над 18 хиляди и 500 лв. командировъчни. Най-екзотичните пътувания на Цачева са до Индия, Япония и Виетнам.

Преди нея по разходи за път се нареждат заместникът й Георги Пирински - с близо 34 500 лева, Лъчезар Тошев с около 24 900 лева, независимият Марио Тагарински - с над 23 хиляди лева.

Първото място по пътувания зад граница държи депутатът от ГЕРБ Костадин Язов, който не попада често в светлините на прожекторите. Рядко го виждаме и на парламентарната трибуна. Той обаче е активен зад граница като зам.-председател на делегацията ни в парламентарната асамблея на НАТО. По тази линия той е наврътял не само километри, а и командировъчни за над 36 хиляди лева. Казва, че гледал и да пести.

„Само икономи, даже ми се е случвало в самолета на последната седалка на опашката да седя и то единайсет часа и половина”, казва Язов.

На депутата от Синята коалиция Асен Агов също му се е налагало да пътува. Той е изхарчил над 20 500 лева в качеството му на зам.-председател на асамблеята на НАТО. Работата го отвежда в Катар и Китай.

На Петър Петров от ГЕРБ няма да му се налага тази години да пътува много зад граница, защото една от комисиите в която участва в Съвета на Европа е закрита, за да се пести. Депутати обаче казват, че е трудно с 35 евро на ден командировъчни в Евросъюза. „Тези дневни са достатъчни колкото да се нахраниш, вече ако искаш да купиш подарък на съпругата, трябва да изхарчиш още пари, това в рамките на шегата”, споделя Петров.

Все пак има и седем депутати, които за миналата година са изхарчили под 100 лв. за пътуване зад граница. Дестинациите са близки, а пътувянията са за ден.

Сред депутатите, които не са пътували много е Неджми Али от ДПС - с около 23 лв. командировъчни за една година, социалистът Ангел Найденов - с близо 68 лв., Румен Стоилов от ГЕРБ с над 74 лв., и Цветан Костов от Синята коалиция с около 82 лв. Иначе в парламентарния атлас депутатите са записали пътувания освен до познати и близки страни, също и до дестинации като Конго, Уганда и Того.