Със 106 гласа "за" Народното събрание забрани къмпингуването и паркирането на 100 метра от плажовете. Спорните текстове в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие бяха внесени от Найден Зеленогорски (ДБГ/РБ). Срещу тях гласуваха само 9 депутати, а 7 се въздържаха.

Промените предвиждат солени глоби (до 10 000 лева за физически лица и до 50 000 лева за фирми) за опъване на палатки и паркиране на моторни превозни средства на по-малко от 100 метра от водата. По думите на Зеленогорски, промените трябва да засягат само Иракли, Карадере и Корал.

Съмненията на гражданите обаче са, че мащабът е много по-голям.

За довечера в 18:30 часа в социалните мрежи е организиран протест срещу промените, наречен "Къмпинг Орлов мост".

В окончателния вариант отпадна терминът "пренощуване". За него Валери Симеонов от ПФ посочи, че създава риск от злоупотреби. ГЕРБ също настояха за премахването му.

"Забранили сме т. нар. „диво къмпингуване“ , защото както една маса или шезлонг разрушава дюните, така и една паркирана кола и палатка поставена върху тях също ги разрушава", отбеляза след гласуването туристическият министър Николина Ангелкова.

Десетки екоактивисти протестираха пред парламента срещу законопроекта, като това стана причина за отлагане на дебатите и среща на гражданите с депутати и с Ангелкова. От нея не произтече твърде много извън отпадането на глобата за пренощуване.

Словесен дуел

Депутатът от РБ заяви, че къмпингуващите от години замърсяват автентичната природа до морето. Същото заяви и министърът на туризма Николина Ангелкова: „ Не може върху тези плажове да се паркира и да има тонове боклуци”.

Тя посочи, че не може да се мери с двоен аршин. „Опазването на дюните и плажовете не се случва, когато върху тях се паркира и има безразборно поставени палатки и къмпинги“, каза тя, но бе прекъсната от протестиращите, които заявиха, че това е манипулация.

Възникна спор чии са неправилно паркираните коли – на къмпингуващите или на посетителите на хотелите и квартирите. Протестиращите заподозряха, че промените в този закон ще се използват за лобиране и нова вълна от презастрояване по морето.

Те предложиха да има първо нов устройствен план, тъй като не са против регулациите и чак след това да се въвеждат забрани за къмпингуващите. Според Орлин Конов от организацията „Да спасим Иракли” гласуването на текстовете трябва да се отложи до създаване на цялостна концепция по тези въпроси.

Зеленогорски в началото на срещата поясни, че до един месец ще бъдат внесени нови промени в закона, за да бъде облекчен режимът за създаване на нови къмпинги. След като градусът на спора се повиши, обаче, той предложи разговорът да бъде приключен, тъй като е възможно гласуването да се осъществи без участниците в срещата.