Думите на премиера Бойко Борисов, че на този етап нашата страна няма да гони руски дипломати заради случая „Скрипал” отекнаха и в парламента. Докато Съветът за национална сигурност с участието на посланика ни в Москва Бойко Коцев и представители на службите заседаваше, народните представители влязоха в спор дали и каква трябва да е общата позиция на НС.

Такава не беше изработена, но все пак управляващи и опозиция подкрепиха решението на министър-председателя.

По средата на парламентарния контрол от БСП поискаха прекъсване, свикване на председателски съвет и приемане на обща декларация. „Има такива моменти в историята за мъдрост, разум и лидерство. Сега е такъв момент. Трябва да не оставяме МС само. В тази криза лидер на ЕС е България”, подчерта Корнелия Нинова.

Декларацията според БСП трябва да съдържа 4 точки – за мир, за истина, за спазване на презумпцията за невиновност и за действия при наличие на доказателства. До тогава да няма нито експулсиране, нито отзоваване на дипломати.

„Всяка държава трябва да спазва международното право. Русия наруши международното право спрямо Крим. Вие насочихте БСП към антиевропейска политика. Ние не сме разследващ орган в ситуацията в Англия, но да сме солидарни”, контрира Цветан Цветанов.

Скандалът се прехвърли и към други институции, след като зам.-председателят на ГЕРБ обвини президента Румен Радев, че обслужва чужди интереси.