Парламентът е пред дилема - да си ползва ли цял месец лятна отпуска. Народните избраници започнаха работа само преди два месеца, а от месец работят в условия на протести.

По закон за Народното събрание целият август е ваканция. Депутатите обаче могат да решат друго. И според повечето граждани трябва.

Но депутатско лято наближава. „Нагласата е от 1 август да бъдем във ваканция, което е нормално, традиционно и няма причина да бъде променено”, смята народният представител Спас Панчев.

Има вариант отпускът да е дори по-дълъг - от 5 август чак до 9 септември. Зависи колко законодателна работа има.

„Аз примено в моята комисия нямам някакви неща, които да са спешни, които да налагат да не се излиза във ваканция. Може би ще направя едно обществено обсъждане заради катастрофите в последните дни”, коментира депутатът Камен Костадинов.

С изключение на археолога професор Станилов, който всеки август ръководи разкопките край Плиска, никой депутат не смее да се похвали с план да се спаси от протестите на далечен остров.

„Това е само една, само една хипотеза”, каза лаконично лидерът на ДПС Лютви Местан.

Въпросът е в ръцете на парламентарното ръководство. „Не мога да кажа, не е обсъждана темата. Със сигурност няма да е дългата ваканция, обичайната”, издаде зам.-председателят на НС Мая Манолова.