Депутатите отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху промените в Закона за банковата несъстоятелност, които бяха предложени от депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид.

Срещу президентското вето и "за" закона гласуваха 129 народни представители от ГЕРБ, ДПС и Обединени патриоти, "против" бяха 40 от БСП и от "Воля" на Веселин Марешки.

От партията вносител – ДПС, се аргументираха със справка на финансовото министерство, според която до момента са заведени над 200 съдебни дела за прихващане на обща стойност над 1 млрд. лева.

Преди гласуването председателят на правната комисия Данаил Кирилов заяви, че това е третият законопроект, който цели да обезпечи възможността кредиторите да получат справедливо осребряване на имуществото така, че масата на несъстоятелност да бъде попълнена в максимална степен.

От своя страна Делян Добрев от ГЕРБ отново зададе въпроси, насочени към депутата от БСП Елена Йончева.

"Предният път забелязах, че госпожа Йончева не беше в зала, за да гласува този законопроект. Не твърдя, но питам това да не би да се дължи на нейно притеснение, че тя е в конфликт на интереси по този закон. Днес отново я няма при гласуването на закона", попита Добрев.

"Дебатът, въпреки че има КТБ в него, не е за кой какво е правил в КТБ, а е за ветото на президента. Освен това – народните представители нямат основания да задават въпроси на други депутати от тази трибуна. Има институции, където това трябва да се направи", отговори му Крум Зарков.