Депутатите от временната комисия за продажбата на летище "Божурище" са решили да отидат и на място да се запознаят с казуса, съобщиха от пресцентъра на парламента. Решението е взето на днешното заседание на временната анкетна комисия. Днес депутатите са изслушали представители на министерствата на отбраната и на културата.

Заместник-министърът на отбраната Иван Иванов е отбелязал, че летище "Божурище" е сред имотите с отпаднала войскова необходимост и това е продиктувало сделката за замяна на летището срещу 106 апартамента за нуждите на военнослужещите в Българската армия.

Замяната е била извършена на база оценка на независим лицензиран оценител като летището в "Божурище" е било оценено за 13 153 918 лева. Министерството на отбраната е получило 106 апартамента в София, Пловдив и Варна на обща стойност 12 580 000 лева, като разликата в цената е била преведена по сметката на ведомството.

Иван Иванов е посочил, че Министерството има недостиг на жилища за военнослужещи. Ведомството е собственик на повече от 3000 апартамента, а нуждаещите се военни са над 14 000, е уточнил той.

От Министерството на културата са разяснили процедурата за обявяването на първото военно и гражданско летище за паметник на културата. Националния съвет за опазване на недвижимите паметници на културата е взел решение, с което препоръчва летището да бъде обявено за паметник на културата от национално значение и теренът да бъде одържавен.

В началото на 2010 г. е постъпило писмо за започване на процедура за даване на временен статут на летище "Божурище", но тя не е доведена докрай, са посочили от ведомството.