Членовете на парламентарната комисия за контрола над службите за сигурност и прилагането и използването на специални разузнавателни средства ще се избират на пропорционален принцип. До този момент тя се сформираше на паритетен принцип и така не се позволяваше мнозинство на най-голямата парламентарна група.

Промяната стана факт след промени в Правилника за дейността на парламента, внесени от Десислава Атанасова от ГЕРБ.

„Никое друго мнозинство не се е притеснявало от това да даде възможност на парламента да наблюдава дейността по използване на СРС-та и контрола на службите. Сега когато се говори за публичност и прозрачност, на практика осакатяват парламентарния контрол върху една толкова важна дейност”, възмути се Мая Манолова от БСП-Лява България.

Бившият зам.-председател на парламента се обърна както към ГЕРБ, така и към Реформаторския блок с въпроси защо подкрепят въвеждането на пропорционален избор на членове. Въпреки това, до дебат така и не се стигна.

"Явно съм наивна да си мисля, че споразумението на Четворната коалиция има само писмена част. Очевидно има задкулисна част, която кара реформаторите да гласуват срещу това, за което говореха доскоро. Мисля да информирам "Протестна мрежа" за действията на тези, заедно с които вчера бяха на улицата. Предадохте това, за което говорехте на улицата в момента, в който се наредихте на депутатските кресла", обвини Манолова депутатите от РБ.

Решението бе прието и даже прегласувано по искане на Манолова, като след това Десислава Атанасова от ГЕРБ продължи с докладването на останалите параграфи от правилника, без да се връа към темата.