Заплетена ситуация в парламента около прекратяването на пълномощията на Иван Портних като народен представител от ГЕРБ. Процедурата бе необходима, за да може той да заеме спечеления в неделя кметски пост във Варна.

За прекратяването на депутатските права на Портних бяха нужни 63 гласа „за”. Първоначално след две гласувания обаче едва 58 народни представители подкрепиха с вота си мярката, 7 се обявиха „против” и 42 се въздържаха.

Като причина да „не пускат” Портних от редиците на НС депутатите от БСП и ДПС подчертаха отсъствието на Парламентарната група на ГЕРБ от пленарна зала.

Така се стигна до трети вот, който в крайна сметка се оказа успешен за избрания нов кмет на Морската столица. При третото гласуване на проекта за решение се включиха общо 112 народни представители - „за” 103-ма, „против” 6-има, трима въздържали се.

По-рано обаче социалистите и депутатите на Лютви Местан изказаха възмущение от поведението на колегите си от ГЕРБ. „Гласувах против молбата на Портних, защото парламентарната му група трябва да влезе в зала и да гласува неговото искане. Когато влязат в зала, ще гласуваме неговата молба”, мотивира от трибуната отказа си Йордан Цонев от ДПС.

Подобно обяснение даде и депутатът от Коалиция за България Атанас Мерджанов. „Собствената му парламентарна група отсъства в пленарна зала. Тук присъстващите желаят парламентът да работи. В крайна сметка с прегласуването ще дадем нов знак, че сме малко по-високо от нашите колеги от ПГ на ГЕРБ във всяко едно отношение. И когато се освобождаваше Пламен Цеков, те трябваше да са в зала”, подчерта социалистът.

Объркване

След първите две неуспешни гласувания председателят на НС Михаил Миков коментира, че всъщност „има спор дали е взето решение за освобождаването на Портних като народен представител”. Той посочи, че и преди е имало подобни ситуации в пленарна зала.

„Има такава практика поне в два случая. Единият е за г-жа Снежана Ботушарова, когато е трябвало да постъпи като посланик. Другият е за г-н Дочев от 1992 г., когато на два пъти е внасяно искане за освобождаване и НС не го е освободило. Тогава Конституционният съд се е произнесъл с нарочно решение”, обясни Миков.

Дребнаво поведение

Разбирам опитите на ДПС да изнудват ГЕРБ чрез процедурни хватки да се върнем в парламента, но ние имаме категорично решение по този въпрос. Това бе коментарът на самия Иван Портних във връзка с проблемния вот.

„Поведението им е дребнаво и в разрез с Конституцията, която не изисква преценка на Народното събрание при категорично изразена воля”, каза още бившият вече депутат.