Депутатите не преминават проверка през скенери за оръжие за разлика от всички останали, които влизат в парламента.

„Вие представяте ли си ако вземем да проверяваме депутатите за оръжие. Това вече, вижте има базови демократични права и едното от тях е, че България е парламентарна република с 240 депутати ако тръгнем да ги проверяваме - да сменим държавата”, беше позицията на депутата Антон Кутев. Спас Панчев заяви, че където и да е бил по света депутатите влизат без проверка. „Затова и нашият правилник е копиран от европейските.”

Съгласно член 5 от правилника за пропускателния режим в сградите на Народното събрание е забранено да се влиза с оръжие, с изключение на офицерите от националната служба за охрана.

НСО, обаче, твърдят, че по този правилник депутатите не подлежат на проверка заради чл. 8, тъй като влизат в сградите само с депутатска карта. След като днес беше повдигнат въпроса, депутати се ангажираха да забранят внасянето на оръжие. „Такова е времето, че човек може да превърти по всяко време. Аз съм против това”, каза депутатът от БСП Георги Мърков.

Опитни парламентаристи припомнят, че до 2001 -ва през скенери са минавали всички. Дали Волен Сидеров е влязал в парламента с оръжие или не от НСО не се ангажират да кажат, защото нямат право да го проверят. Самият Сидеров отказа коментар, но беше защитен от колега. Иван Димитров от „Атака” коментира, че ключодържателят му е бил пистолет.