Остри реакции в парламента предизвика Докладът за състоянието на националната сигурност за 2016 г., в който Русия се посочва като една от основните външнополитически заплахи. Документът беше приет от правителството, а днес се гледа на правна комисия.

Не знам за какво става дума и за какви заплахи, но явно, за да има такива изказвания, нещо ги притеснява. Това заяви днес пред медиите в парламента зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ и председател на Групата за приятелство „България-Русия” в НС Красимир Велчев.

„Не съм чул, нито сме коментирали едно такова изказване. Не знам доколко това е сериозно и истинско, каза той. Има комисии, където имат много повече информация- явно, че това е в комисията по вътрешна сигурност. Ако има точни факти, това би помогнало да се коригират определени изказвания или действия на управляващите”, посочи Велчев, цитиран от БГНЕС.

Той подчерта, че трябва да се прави разлика между руския народ и руските политици: „Дори и сега,когато беше традиционната среща на русофилите в България, и там го казах, че когато говорим за русофилство и за любовта към Русия, надали някой има предвид Путин, Горбачов, Брежнев или Сталин във времето”.

Значително по-крайна беше реакцията на Антон Кутев от БСП: „Четох доклада, това е груба грешка – за съжаление не е първата, не вярвам и да е последната, за пореден път ще покажем неадекватност и се надявам да няма трайни последствия”.

Според него последните правителства показват склонност към антируски настроения, а българските политици „трябва еднакво добре да говорят и руски, и английски език”.

Съпартиецът му Крум Зарков коментира в студиото на "Тази сутрин" по-рано днес, че не вярва, че именно Русия е най-голямата заплаха за сигурността на страната ни.

На другия полюс беше Антон Тодоров от ГЕРБ: „Чудесен доклад, който най-накрая посочи един от големите проблеми на България – хибридната война. Мисля, че много от опитите за спекулации, че правителството не води последователна политика в тази посока, се изпаряват. Т. нар. кебапчийски котараци от старата десница трябва да знаят, че само с приказки не става. Става с реална политика, спиране на руските проекти в България и провеждане на политика в областта на националната сигурност, която работи и неутрализира опитите за дестабилизиране на България, а такива определено има“.

Според него докладът няма да навреди на отношенията ни с Русия.

Милен Михов от „Обединени патриоти” посочи, че „засиленото военно присъствие на Русия в Черноморския басейн и нарастването на военните сили на Руската федерация представляват несъмнено нещо тревожно спрямо българската национална сигурност”.

„В доклада се казва ясно за засилените опити на Русия да формира сфери на влияние, включително и в България, чрез различни икономически, политически и културни средства. Тези факти обективно отразяват реалността и не можем да си затваряме очите пред тези заплахи. Не става въпрос за оценка на събитията през русофилство и русофобство, а за оценка на реални военни и икономически заплахи към националната сигурност“, посочи националистът, цитиран от „Фокус”.

Според него Студената война се завръща в Европа.