10 параграфа за 15 часа работа в пленарна зала- това е равносметката за скоростта , с която се приема ремонта на изборния кодекс. След като снощи физическият сблъсък между депутатите беше избегнат по чудо, тази сутрин те събраха кворум за заседанието от втория път.

Опозицията не можа да се пребори за заместник - председателските места в комисиите и да прокара текст наблюдателите на изборите да присъстват и в секционните комисии през целия изборен процес. Другото, което бе решено днес е заседанията на ЦИК да се излъчват наживо в интернет, не всички решения обаче ще могат да се обжалват в съда.

Застъпниците на политическите партии и листи в изборите ще бъдат регистрирани към конкретни избирателни секции, а не към райони, което разгневи опозицията. Спорните текстове в изборния кодекс са над десет.

Причината за бавното приемане е желанието на опозицията да прокара свой актив в ръководството на секционните комисии и наблюдатели в секциите по време на целия изборен процес.

Спас Панчев oт Коалиция за България коментира, че фалшифиацията на избрите притеснява всички хора в България.

Искра Фидосова от ГЕРБ обясни, че целият този процес от сутринта рано, от отварянето на СИК до окончателното приключване на изборния ден и предаване на резултатите е публичен. Има десетки комисии има хора през цялото време. ако в определени секции в Турция не е имало, изпратете там наблюдатели.

Управляващите гласуваха членовете на избирателните комисии да получат право на три дни неплатен отпуск , за да си свършат работата качествено. Мнозинството реши застъпниците да са регистрирани в определени секции, а не за район, което отряза правото на малките партии да контролират изборния процес.

Волен Сидеров от Атака, заяви, че дебатите са разговор между глухи. Атака напусна заседанието. Вероятно и други опозиционни партии ще го направят утре ако бъде отказано да получават изборните протоколи.

Депутатите отхвърлиха предложението на ДПС председателят, заместник-председателят и секретарят на избирателните комисии да не могат да бъдат от една и съща партия или коалиция. Това реши парламентът с приемането на второ четене на текстове от промените в Изборния кодекс след тежки дебати.

Опозицията аргументира искането си с опасенията, че ГЕРБ ще сложи в ръководствата на комисиите представители на "сателитните си формации".

„Обяснете ми защо компрометирате българската държава пред цяла Европа и целия свят. Правете си фалшификациите, сменяйте бюлетини. Защо трябва да го правите публично пред цяла Европа? Направете го по-умно. Пак ще си намерите начини. Тази работа не мога да си я обясня. Това е толкова нагло и безочливо, че просто няма как да мине. Затова не ви моля, а настоявам - не излагайте България”, заяви „червеният” депутат Румен Овчаров.

"Гледам, че някои си цъкат като Бойко Борисов на Нобеловите награди, заразително е," констатира пък Иван Костов.

Депутатите отхвърлиха и предложението на опозицията на всички заседания на изборни комисии да могат да присъстват наблюдатели, журналисти, застъпници.

Искра Фидосова припомни на колегите си от опозицията, че в следващите членове на Изборния закон е предвидено заседанията на ЦИК и РИК да се излъчват в реално време.

"Това е контролирана публичност, това е ГЕРБерска публичност, това е фалшива публичност", категоричен бе Христо Бисеров от ДПС.

Снощи заседанието на парламента продължи до късно. Депутатите имаха намерението да продължат работа до полунощ, но не се получи заради липсата на кворум - присъстваха стотина души. Поименната проверка скара управляващи и опозицията и едва не се стигна до физически сблъсък.

„Нощното заседание на парламента протича при безпрецедетен натиск от управляващото мнозинство за приемане на текстове, които дават възможност за фалшификации на предстоящите избори”, заяви Михаил Миков от БСП.

„Аз иксам да попитам всички български граждани, така ли и те работят. Искам да кажа, че не трябва да се правят операции нощно време”, каза пък председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев.

Приемането на текстовете върви бавно заради споровете, които предизвиква всяка промяна в Изборния кодекс. Принципът на уседналост остана, въпреки възраженията на ДПС. На следващите избори ще гласуваме с интегрална бюлетина, без преференции. На няколко пъти беше искано прекъсване на заседанието. Споменат беше и така наречения „СПИН скандал в БСП", отпреди месеци, когато соцдепутатът Антон Кутев сравни социализма със СПИН. Яне Янев, шеф на временната антикорупционна комисия дори поиска да го разследва.

„Правя сериозно предложение, за да спасим достойнството на 41-ото НС. Последните изказвания ме убедиха, защото полета на мисълта достигна такива висоти на прашки, СПИН и така нататък,че ние отдавна не сме в темата”, заяви Лютви Местан от ДПС.

Утре обсъжданията на Кодекса продължават. Депутатите са минали едва една - десета от законопроекта. Все още не е ясно кога и колко допълнителни заседания ще бъдат насрочени, за да бъде прието изборното законодателство. Според управляващите най- спорните текстове вече са минали. Тепърва ще стане ясно и каква стратегия ще предприеме опозицията.