Двама независими депутати предложиха да се отмени забраната за тютюнопушене на обществени места. Кирил Гумнеров и Стоян Иванов са внесли законопроект за промяна на Закона за здравето вчера.

Мотивите им са, че сега действащата забрана за пушене в закрити помещения, която беше наложена от Закона за здравето, ще доведе до увеличаване на безработицата с поне 30 000 души. Собствениците на заведения за обществено хранене ще бъдат принудени да съкратят хора заради намаления оборот, се посочва още в мотивите. 

Според вносителите, действащите забрани за пушене на закрито ще доведат до намаляване приходите в държавния бюджет с не по-малко от 300 милиона лева. Отмяната на забраната е наложителна и защото е доказала, че е неефективна и недобре обмислена, посочват двамата депутати.

„Смятам, че когато Народното събрание и депутатите приемат един идиотски закон, то трябва да имат мъжеството да го отменят този закон особено като е вреден за България и за българите”, коментира Гумнеров.

Държим, и това ще бъде вкарано постфактум като наше предложение към Закона за бюджета, целият акциз от цигари да бъде превеждан към здравната каса, каза Кирил Гумнеров. Така, според него, до три-четири години България щяла да има най-добрата здравна система, не само в Европа, но и в света.

Двамата депутати бяха придружени от собственици на малки квартални заведения в страната, които са се организирали във Фейсбук в асоциация на собствениците на заведения.

По думите им, след влизането в сила на забраната, оборотът им е намалял с между 50 - 60% и това е довело не просто до спад на печалбата, а до работа на пълна загуба.

Кирил Гумнеров обясни още, че забраната допринасяла за
корупционни практики. Депутатът имал сигнали от собственици на заведения, че има "абонамент", който осигурява предупреждения за проверките за тютюнопушене.

В по-малките градове тарифата била 500 лева на месец, срещу които собственикът получават SMS, ако предстои такава проверка.

Здравният министър Десислава Атанасова обаче попари надеждите на собствениците на заведения. По думите й, дебат за забраната за тютюнопушене не се е водил нито в парламентарна група, нито в правителството.

Атанасова уточни, че в здравното министерство не е постъпвал законопроект за отмяна на забраната, и че тя като министър на здравеопазването подобни текстове няма да внесе. Атанасова нямала и информация да се извършва рекет над собственици на малки заведения.

В Министерство на здравеопазването има гореща линия, на която могат да се подават сигнали. Аз декларирам, че всеки сигнал лично ще го разглеждам, каза Атанасова.

По думите й, България в момента съгласува с всички министерства Рамковата позиция, която ще бъде представена на конференция на Световната здравна организация през ноември в Южна Корея.

Никъде няма твърдения, че има противоречия между Министерство на земеделието и Министерство на здравеопазването, а даже напротив. В правителството и в Министерския съвет всички сме в единна позиция, допълни Атанасова.

„Най-много хора в България умират от пушене и сърдечносъдови заболявания. Затова има парламент, където се обсъждат тези неща,” коментира темата премиерът Бойко Борисов и призова: „Да се направи избор - дали здравето или кафенетата.”

Продължава набирането на доброволци, които да помагат при проверките на здравните инспектори. Вече са се записали 20 души, които ще обикалят заведения на студа, за да следят за спазване ли се забраната за цигарен дим. Министър Атанасова пък обеща лично да провери всеки сигнал за евентуален рекет върху собственици на заведения.