Oт партия ГЕРБ за пореден път остро разкритикуваха управляващите заради парите, които България получава от фондовете на Европейския съюз. Депутати от бившата управляваща партия предупредиха, че по всяка вероятност 2014 г. ще бъде нулева при усвояването на еврофондовете, а за някои сектори има опасност срокът без еврофинансиране да се удължи. Заради загубите има вероятност да не се изпълни бюджетът за тази и следващата година.

„Настояваме министър-председателят да поеме пряка отговорност за случващото се с еврофондовете и да се опита да управлява системата на ръчен режим, за да се предотвратят още щети”. Това каза на брифинг в парламента Томислав Дончев от ГЕРБ. „Оставям на политическия усет на премиера да прецени как да изпълни препоръката ми”, уточни Дончев.

„Няма да призоваваме за оставката на един или друг министър, няма да призоваваме и за дебат, който трябваше да се случи в последните 6 месеца”, посочи депутатът. Той каза, че цялото правителство трябва да подаде оставка. По думите му кабинетът не води диалог с общините, няма координация, „те не знаят какво им се случва”.

Според бившия регионален министър Лиляна Павлова пък ще има 3 нулеви години за българските общини за усвояване на еврофондовете. Това е така заради това, че не се одобряват вече готови проекти на общините.

Ивайло Московски каза, че през 2014 г. ще се види демонстративно наказателна акция срещу София и по конкретно проекта за столичното метро. По думите му 3 министерства си прехвърлят отговорността и не желаят да кажат дали софийското метро ще получи финансиране за третия лъч.

След критиките не закъсня и отговор от страна на БСП. „Столицата няма да търпи ограничения в следващия програмен период. Убеден съм, че пари за третия метродиаметър на столичното метро ще бъдат намерени”, каза на брифинг в парламента председателят на Комисията по регионална политика Димчо Михалевски.

„По отношение на обвинението, че Столична община щяла да търпи ограничения във финансирането, ще ви припомня, че в настоящия планов период към Столична община са насочени и пренасочени над 21% от всички средства по седемте оперативни програми. В момента е одобрена за финансиране и Северната софийска скоростна тангента. Всякакви спекулации разделят неправомерно страната на столица и останалата част от държавата”, заяви Михалевски.

„Благодарение” на ГЕРБ, които не успяха да договорят достатъчно адекватна сума по ОП „Транспорт”, в момента и под наш натиск с правителството обсъждаме въпроса да увеличим съфинансирането до 50 на 50 в ОП „Транспорт”, каза депутатът от левицата.

„Не е вярно обвинението, че няма диалог с българските общини”, подчерта Михалевски. „През последните 6 месеца темпът на изплащане и усвояване на средствата по седемте оперативни програми е нараснал с повече от 35%, което означава, че има непрекъснат диалог между управляващите органи и общините”.

По повод обвиненията на ГЕРБ, че 2014 г. ще бъде нулева за усвояване на евросредства Михалевски заяви: „Не само 2014 г., но и 2007 г. беше в този смисъл нулева за целия ЕС по простата причина, че ЕК трябва да доприеме всички документи, да одобри няколко стотин програми на всички страни-членки”.

От левицата им отговориха, че спрените евросредства винаги са се компенсирали временно от фискалния резерв и тази година няма да е изключение. Посочиха, че опозицията се оправдава, защото в мандата на ГЕРБ не са договорени достатъчно средства, и призоваха да не се спекулира по темата.