Минути преди в Народното събрание да започне гласуването на изваждането на Делян Пеевски от ДАНС, представители на двете партии спориха в ефира на bTV за осигуряването на кворум, легитимността на Парламента при депутат по-малко и се съгласиха по повод новия глас на гражданското общество.

Кадровата грешка

Депутатът от червените повтори тезата на Станишев за извършената кадрова грешка в избора на Пеевски. Той самият обясни, че в петък е одобрил кандидатурата с информирано решение, а днес смята да я отхвърли. „Дължим извинение на гражданите за това решение. Искам отговори от ръководството за причините за кандидатурата. Нужни са ми повече данни, може да има по-интересни неща които да са довели до това”, заяви той и добави, че не се опасява, че Станишев е подвел депутатите си.

ГЕРБ контрира с данни, че на 28 май са били внесени предложения за законови промени, засягащи ДАНС от Михаил Миков, Лютви Местан и Сергей Станишев. Димитров уточни, че тогава дори не е имало правителство и това говори за предварителна подготовка на кадровото решение.

Димитров направи тълкуване на последните реакции от пресконференциите на червената централа и по думите му излиза, че грешката е била, че не са били преценени нагласите на хората, а не самото назначение. „Останах с впечатлението, че не са преценили колко рязко ще реагират хората и това поставя съмнения, че ще бъде избран за нов, анонимен и подставен човек”, заяви той.

Игра на кворум

Депутатът от ГЕРБ Доброслав Димитров категорично заяви, че няма да присъства на заседанието днес, каквато позиция обяви лидерът Бойко Борисов преди ден. Според него самият Делян Пеевски трябва да даде черно на бяло документ за напускането си, а не само да изяви устно воля за това. Представителят на БСП Димитър Горов обясни нуждата от гласуване с това, че назначението е приоритетно за държавата и всички подобни постове минават през народните представители.

Преди заседанието да започне Горов призова ГЕРБ да изпълни дълга си като парламентарно представена партия и да не „пият кафе в кулоарите.” Двамата се съгласиха обаче, че е нужно Конституционния съд да излезе със становище за това депутат ли е Пеевски, след заклеването си като председател на ДАНС.

От своя страна от БСП призоваха политиците да чуят гласовете на протеста и призна, че вече нямат право на грешки. Горов обвини ГЕРБ в къса памет и върна разговора в темата за неприсъствието им на заседанията. „Неща, които отхвърляха преди, сега ги предлагат. Това са майчинските надбавки, ДКЕВР. Сега те ги предлагат и не идват на заседанията на временната комисия нито го обсъждат собствените си предложения”, заяви той.

Малко по-късно кворум за заседанието беше осигурен.