Депутатите да не взимат заплата, ако отсъстват от работа за три последователни заседания на парламента или общо пет за месеца - предложението е на „Атака” и ще бъде обсъждано на извънредно заседание на Народното събрание утре.

Според действащия правилник дори и да не участват в нито едно от 12-те пленарни заседания в месеца, депутатите получават 800 лева от основната си заплата, която е близо 2400 лева. Предложението на "Атака" е, ако не идват на работа, да не взимат никакви пари.

В момента на сайта на парламента всеки може да провери кой депутат е отсъствал необосновано. От глоби за отсъствия за последната половин година са удържани над 370 000 лева, като най-много са загубили депутати от ГЕРБ - 340 000 лева.

В предишното народно събрание лидерът на ДПС Ахмед Доган имаше най-много отсъствия. И в 42-тото депутати от парламентарната група на ДПС държат първенството.

„Делян Пеевски освен 2 пъти или 3 пъти, не се е появявал в Народното събрание. Сумарно 10 човека са тези, които не идват последователно”, заяви Николай Александров от „Атака”.

Ако предложението не бъде прието, от „Атака” ще внесат още по-строга санкция, както и предложение субсидията за политическите партии да бъде намалена - от 12 на 9 лева за глас.