Депутатът от ГЕРБ Александър Ненков призна, че да се правят промени в Изборния кодекс на толкова късен етап в надпреварата за президентските избори не е коректно и не би трябвало да се случва. „Но ние сме в една ситуация, където имаме мнозинство от две партии и подкрепящи, и е много е трудно", изтъкна той в предаването "Лице в лице" по bTV.

По думите му Изборният кодекс е един от най-политическите закони и винаги води със себе си сериозни полемики. Това обуславя и напрежението, особено когато имаме президентски избори. Голямо е изкушението на всяка партия да търси предимство, посочи депутатът от ГЕРБ.

От РБ бяхме подложени на натиск и в обществото остана усещане, че едва ли не ГЕРБ има отношение и към ограничаване на секциите в чужбина до 35, както и дали квадратчето „Не подкрепям никого” да го има и дали неговите гласове ще имат отношения към 4-процентовата бариера за избор на парламент или в мажоритарния избор за кмет и президент, изтъкна Ненков.

Според  него България има един от най-либералните режими за гласуване на хората извън страната и все пак трябва да има и своята граница.

„Ако ние не можем да осигурим сигурност на вота – да е таен, неконтролиран и да е демократичен, по-добре да влизаме в някаква рамка, а не да го направим безконтролен”, отбеляза депутатът от ГЕРБ.

По думите му гласуването на дългата парламентарна ваканция, която днес беше отменена, е било непопулярно решение, за което е било ясно, че ще породи обществено недоволство.

„Не е важно толкова колко парламентът ще работи като часове, а какво ще генерира и каква добавена стойност ще направи в своята дейност”, поясни той.

„ГЕРБ понесе негатив от това, че Реформаторският блок и Патриотичният фронт си правят кампания на гърба на ГЕРБ.  Да сте чули Радан Кънев или повечето колеги от РБ да говорят за ген. Румен Радев? Основната тема е ГЕРБ, а от ПФ говорят за оградата по границата, подчерта народният представител от ГЕРБ.

Коалиционната култура трябва да е на много по-високо ниво, смята Ненков.