Депутатът на ГЕРБ Николай Коцев напуска парламента. Той е взел това решение по собствена воля. Пред bTV Коцев заяви, че го е съгласувал с премиера и щял е по-полезен на партията извън парламента.

Освен с премиера, народният представител е разговарял с Цветан Цветанов и председателя на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчевл. И тримата одобрили решението на Коцев.

Той е аргументирал мотивите си с факта, че е загърбил работата си в избирателния си район Враца. Според него това е причината и за загубата на ГЕРБ в местните избори. Той обясни, че се отказва от депутатския пост, защото можел да свърши повече работа като областен координатор на партията.

„Категорично заявявам, че не съм се родил за депутат. Моята цел е да се интересувам от Враца и от областта”, обяви Коцев.

Той уточни, че премиерът Бойко Борисов му е обещал, че след завръщането си от визитата в Катар ще му отговори официално дали ще го освободи, но към момента е постигната устна договорка.

От ГЕРБ обявиха, че Коцев е сред най-често отсъстващите депутати. Той бил постоянно зает с работата си в района на Враца и именно затова му било поставено условие да избира между парламента и областта. Отговорът му бил бърз и в полза на северозападния град. 

Коцев твърди, че никога не е гледал на депутатската заплата като средство за препитание, защото има собствен охранителен и куриерски бизнес.

Извесен е във Враца със солидното си състояние. По време на изборите през 2009 г. стана ясно, че той е един от най-богатите кандидат-депутати.

Бившата резиденция "Турканица" на Тодор Живков край Враца, за която често говорят от опонентите му, придобива през 2002 година.

Резиденцията е с обща квадратура от 4000 кв.м. В нея Коцев развъжда елитни коне и кучета, както и щрауси. Имотът е купен от врачанска агенция за недвижими имоти.

Преди около месец Коцев си купува и земя, собственост на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Собственик е на хижата и ресторанта край пещерата "Леденика". Има фотографски, охранителен и мебелен бизнес. Няма висше образование.

На мястото на Николай Коцев в парламента влиза следващият от листата на ГЕРБ във Враца. Това е 52-годишният банков служител Мирослав Маринов.