Делян Пеевски е връзката между задкулисието и политическите изпълнители. Той е един млад човек, който беше употребен от всички. Това заяви в предаването „Тази неделя” по bTV бившият депутат и основател на ДПС Осман Октай, който направи сравнение между ролята на депутата и медиен магнат Пеевски и тази на Ахмед Емин – бивш началник на политическия кабинет на Ахмед Доган, който беше намерен прострелян в сараите му на 17 октомври 2008 г.

„Млади хора, които са изпълнявали посреднически функции, са завършвали трагично. Нищо не спасява героите на прехода - много хора завършиха зле по софийските кръстовища”, коментира още Октай.

Той спомена, че през изминалата седмица е получил информация за среща в ресторант в покрайнините на София между Делян Пеевски и приближени до Бойко Борисов и Цветан Цветанов хора. „По-скоро искат да заровят томахавката. Могат да говорят само едно – след като провокираха скандала, стана опасна тази територия, може да има много опасни последствия за важни хора”, коментира още бившият депутат.

„Когато се развихри скандалът, хората се срещат, за да го потушат. Последните месеци прави впечатление, че и Цветан Василев и Корпоративна търговска банка правят опити да се дистанцират от Пеевски, дори и главният прокурор разпространи една декларация по повод скандала с Цветанов”, посочи още Осман Октай и нарече това дистанциране „лош сигнал”.

„Играчите са много изнервени. Винаги когато такива играчи са изнервени, има два пътя – или скриват посредниците с пластични операции някъде в страните в Латинска Америка, или свършват критично. Пеевски беше осветен заради скандала с избирането му за председател на ДАНС. Такива хора, когато биват осветени, трябва да се страхуват от тези, които са ги използвали”, намекна Октай.

Задкулисие и политическа сцена

Осман Октай постави фигурата на Делян Пеевски в позицията на „пощальон” на досиета от задкулисието до главния изпълнител на политическата сцена Ахмед Доган.

„Откакто се освети самият Пеевски и скандалите около неговото име и фамилия, Лютви Местан стана най-големият му адвокат. Това е много нетипично за ДПС – ето например Христо Бисеров, който беше втори човек в ДПС и зам.-председател на парламента, но те отказват да го коментират изобщо. Те адвокатстват на депутат, който не присъства в парламента, а не застанаха зад Христо Бисеров”, изтъкна Октай като пример за зависимостите в политическия живот в България.

„Доган беше употребен да реализира политическата сила, да стане контролиращия фактор чрез гласовете на мюсюлманите. Винаги е бил силен, защото контролира механизмите на властта”, подчерта Октай, след като обясни, че той и Касим Дал са двамата души, които познават истински почетния председател на ДПС.

„Ако ви прави впечатление, всички лидери на политическите формации избягват да влизат остро срещу ДПС, а Волен Сидеров (лидерът на националистическата партия „Атака” – бел. ред.) изобщо не влиза в темата. Това означава, че задкулисието дирижира всички партии, и отговаря на въпроса защо партиите не издигат за депутати млади и образовани хора - защото това е контролиран процес”, продължи Осман Октай.

„Изкуствената теза” за майчиния език

Бившият депутат от ДПС изрази мнение, че в Изборния кодекс изобщо не бива да присъства текст за езика, на който да се прави предизборната агитация. „Идеята е, че ние сме част от Европейския съюз и трябва да можем да стигнем до всеки избирател, на какъвто и да е език”, изтъкна той.

Осман Октай нарече „изкуствена” темата за майчиния език, повдигната в емоционален дебат в Народното събрание на 14 февруари, когато изказването на депутата Хюсеин Хафъзов предизвика крайни реакции.

„Търси се провокация на избирателите на скачените съдове ДПС – „Атака”. Изискването за превода на български език беше мотив за ДПС да посочи веднага майчиния език като контратеза. По този начин се изтъква, че тезата на Доган върви – някой ни забранява да говорим езика си”, коментира Осман Октай.

По думите му, на предизборни събития в регионите с турскоговорящо население винаги се е говорило на този език, включително и на артистични програми с поети и музиканти. Именно затова според него езикът не бива да е предмет на изборното законодателство, за да не може да бъде санкциониран като незаконен и, тъй като е чувствителна тема, особено за жертвите на Възродителния процес, да не бъде използван предизборно.

„ДПС загуби около 200 000 избиратели, които бяха компенсирани с цигански гласове, сега се опитват да компенсират с този тон на говорене. Те се притесняват от тези избори, затова управляващите се стремят към ниско участие на евровота, за да могат да действат с твърдите си ядра”, коментира бившият депутат.

„ДПС казва, че „няма проблем да мобилизира 100 на 100 своя електорат, защото контролира изцяло членовете на секционните комисии в районите на ДПС и в турските села”, обясни още Октай, според когото там са в ход огромни изборни злоупотреби, които остават ненаказани.

„Там гласуват и хора, които изобщо не са в България, или такива, които са умрели. Там ДПС дава един списък на „Атака”, за да изберат хора за тяхната квота за секционната комисия. Дописвани са умрели хора или такива в Турция и това е редовно. Хората с двойно гражданство имат по три документа за самоличност и могат да гласуват с всеки от тях”, обясни Октай.