Софийска градска прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу лидера на „Атака” Волен Сидеров заради скандала във Варна от 6 януари т.г. Според държавното обвинение, в самолета и на летището в морския град националистът е извършил три престъпления.

Според прокуратурата, действията на политика "се отличават по своето съдържание с изключителен цинизъм и дързост".

От СГП посочват, че първо Сидеорв с хулиганското си поведение е предизвикал скандал и е отправил обидни реплики към френската гражданка Стефани Дюмортие, след това на летищния терминал е крещял на пътника Димитър Бахнев, блъскал го е и се е опитал да го ритне и удари.

На същото място и на паркинга той продължил с вербалната агресия – този път срещу полицаите Милен Кателиев и Недко Недев, катъо действията му били съпроводени със съпротива срещу орган на властта.

Според чл.325 ал.2 от Наказателния кодекс, „когато деянието е съпроводено със съпротива срещу орган на властта или представител на обществеността, изпълняващ задължения по опазване на обществения ред, или когато то по своето съдържание се отличава с изключителен цинизъм или дързост, наказанието е лишаване от свобода до пет години.”

Волен Сидеров е обвинен и за това, че е нанесъл лека телесна повреда в областта на лявата скула на трети полицай – Костадин Колев. За това деяние НК предвижда до 3 години затвор.

Скандалът в самолета костваше имунитета на Волен Сидеров. Той твърди, че случилото се е умишлена провокация срещу него и „Атака”. „Целта е политическа. Целта е хората да се отдръпнат от мен”, заяви Сидеров.

От прокуратурата отказаха коментар. Дадоха обаче да се разбере, че по същото дело може да има и други депутати с обвинение.

„Ако някой си мисли, че в тази страна може да нанесе удар на униформен полицай, и да се упражнява след това в красноречие с оправдание за политически натиск, се е объркал. Ама много се е объркал. Не може да размахваш една карта и да твърдиш, че всеки, който е в униформа, трябва да те обслужва”, коментира Сотир Цацаров.