Делян Добрев подаде отказа си от депутатски имунитет и отрече всякаква вина. Той посочи, че се надява са бъдат открити истинските виновници за „далаверата на хилядолетието „Белене“.

Народният представител от ГЕРБ и председател на Комисията по енергетика заяви още, че невинността му ще бъде доказана много бързо в съда и припомни, че „далаверата „Белене“ бе спряна с мой подпис под доклад до Министерски съвет само няколко дни след като станах министър“.

„Нямам какво повече да ви кажа, защото всеки момент ще ми бъде повдигнато обвинение. Ще разберете повече детайли за това по време на процеса“, допълни Делян Добрев.

По-рано днес главният прокурор Сотир Цацаров внесе искане в парламента за снемане депутатската защита на Добрев. Прокуратурата е установила, че той е нанесъл щети за над 4,5 млн. евро на НЕК с това, че като министър на енергетиката, след прекратяване на проекта за втората атомна централа с решение на МС, потвърдено от НС, не е спрял договора с "Парсънс Иендси Юръп Лимитед" и по него са продължили плащанията от страна на електрическата компания. Съобщението, в което НЕК разваля договора идва почти година по-късно

Изпълнителната комисия застава изцяло зад Делян Добрев, той се ползвал с доверието и подкрепата на ръководството на ГЕРБ. Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев, който придружи бившия енергиен министър до деловодството на парламента. Приветстваме действията на прокуратурата за усилията й да намери виновните за "Белене", не може да имаме щета за милиарди и да няма виновен, подчерта той.