Дебатите за състоянието на българската енергетика показаха разнопосочни визии за развитието на брашна от страна на депутатите. По време на споровете ДПС поискаха да не се бърза с решенията и да се мисли в перспектива, Атака внесе мораториум върху цените, а депутатите от ГЕРБ обидени на Мая Манолова, влизаха и излизаха от пленарната зала докато бившият икономически министър Делян Добрев защити взетите от предния кабинет решения. Коалиция за България пък застанаха зад идеята за спешни решения и предложиха четири конкретни действия, свързани със справянето с проблемите.

Да не се бърза

Депутати от третата политическа сила след изборите на 12 май ДПС се обявиха за съставяне на енергийна стратегия и да не се взимат решения „от днес за утре”. Рамадан Аталай посочи, че енергетиката е в опасна криза и предложи обстоен анализ на състоянието на всички енергийни предприятия, включително на ЕРП-ата, за да „изведем системата от срива”.

Алиосман Имамов също зае подобна позиция. По думите му е дълбоко погрешно да се правят сметки, преди да има ясна визия за това какво ще е потреблението на електроенергия след 15-20 години. Имамов коментира още, че износът на ток трябва да се отпуши и възпрепятстването на износа на електроенергия от България е престъпление. „Трябва да се премахнат всички непазарни елементи във формиране цените на тока или да бъдат намалени до минимум. Държавата е длъжна на тези, които не могат да си плащат потреблението на тази публична стока, да осигурят подкрепа”, категоричен беше Имамов.

Да се бърза

БСП и Атака призоваха за по-бързи решения и внесоха конкретни мерки за решаване на енергийните проблеми. Председателят на Атака Волен Сидеров отново обвини служебният кабинет в това, че не са предприели действия за подобряване положение в областта на енергетиката. Той заяви, че депутатите му са внесли искане за мораториум върху цените на тока, която по думите му предлагат още от 2008 г. „Тя се сблъска със стената, наречена Граждани за европейско развитие на България”, обясни Сидеров защо мярката не минава.

Червените депутати излязоха с изяснени четири действия. „Предлагаме 4 конкретни неща – настояваме пред ДКЕВР ежедневно, ежеседмично да се съдейства на комисията, да се въздържа от увеличаване на цената на енергетиката, защото ни е необходим спешен план за приемливи цени”, заяви от парламентарната трибуна депутатът Димчо Михалевски. Той добави, че ще предложат законови промени в енергийния закон, въвеждане на двутарифна система за отчитане на електроенергията с праг 75 киловата, както и увеличаване на състава на ДКЕВР от 7 на 13, с нови 6 члена изцяло гражданска квота в ДКЕВР.

Отговор на обвиненията

Депутатите от бившата управляваща партия не направи изявление в края на дебата за състоянието на енергетиката. В разгара на дискусиите ГЕРБ напуснаха пленарна зала в знак на протест срещу воденето на председателстващата Мая Манолова, а малко по-късно се върнаха. „Разходката” из кулоарите беше обяснена от Десислава Атанасова като възражение срещу Мая Манолова, която е направила изказване от председателското място. „По коя точка от правилника вие си позволихте да влезете в ролята на ментор и да държите подобен тон”, попита Атанасова.

Позиция по енергийните теми взе Делян Добрев. Той се противопостави на искането на БСП за две тарифи като според него това не гарантира, че по-ниската цена ще се ползва от бедните. „Това изслушване беше опит на бъдещите управляващи партии да оправдаят бъдещите си действия с предишното правителство. Нито могат да ни обвинят за дългосрочните договори, нито за ВЕИ-та, договорите, за които са сключвани при по-предишното правителство”, защити решенията на ГЕРБ бившият икономически министър и посочи добрите ходове в предното управление – ръст на промишлеността и спестяване на милиони на данъкоплатците с премахването на посредниците в микса.

Добрев използва трибуната, за да поздрави служебния кабинет за достойното си представяне на изслушването в пленарна зала и заяви, че е видно, че са направили всичко по силите си, за да овладеят ситуацията.