Движение „България на гражданите” няма да участва в друго правителство, сформирано в рамките на този парламент. Това потвърди днес лидерът на партията Меглена Кунева след първото заседание на новоизбрания Национален съвет на политическата сила. Тя има своето мнение и по трите точки от националния референдум за промяна на политическата система.

„Трябва поне една година за създаването на конкретни законопроекти за промяна на избирателната система, а те трябва да се предхождат от голямо обществено обсъждане. Абсолютно е безотговорно е да се мисли, че до пролетта избирателната система може да бъде променена толкова радикално”, каза Найден Зеленогорски

„Партията не подкрепя идеята за въвеждане на чист мажоритарен вот, каза Кунева. Мажоритарният вот не е нашия избор, в България два пъти е имало народни представители, излъчени по този начин, но те не са оставили спомени”, посочи Кунева.

Независимо накъде клони популизмът и конформизмът, ние ще говорим с факти и ще защитим хората, които не подкрепиха мажоритарния вот, каза още тя и допълни: „Да, в системата има грешка, но промени „на коляно” няма да я подобрят, каза Кунева, и подчерта, че Националният съвет на ДБГ има решение да не подкрепя въвеждането на мажоритарното гласуване”.

По въпроса за субсидиите на партиите ДБГ предлага да има спадаща скала на партийната подкрепа.

„Имаме силни съмнения относно задължителното гласуване, но тази тема трябва да бъде дискутирана в парламента”, добави лидерът на ДБГ.

Дискусия трябва да има и за идеята депутатите да бъдат намалени до 120: „Първо се нуждаем от статистика и от задължително преброяване, защото от времето на Великото народно събрание ние сме с два милиона души по-малко”.