Държавни лидери, министър-председатели и министри от 13 страни решават днес в София ключови проблеми за Югоизточна Европа.

Те пристигнаха в столицата за юбилейната 20-а Среща на върха на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ).

Основател на тази платформа за диалог на най-високо равнище е България.

Във форума днес участват президентът Росен Плевнелиев и държавните глави на Черна гора, Македония, Косово, Молдова, Албания и Босна и Херцеговина, премиерът на Румъния Дачиан Чолош, вицепремиери от Сърбия, Словения, външните министри на Гърция и Хърватия и зам.-министъра на външните работи на Турция Али Кору.

Основните теми, които те обсъждат, са миграция и свързаност.

Президентът Плевнелиев призова „да изпратим силен сигнал за диалог разбирателство добросъседство и сътрудничество“.

„Загърбихме недоверието и скептицизма. Честваме 20 години сътрудничество и мирно развитие на Балканите. България се гордее, че е основател на този формат, който представя 150-минионно население. Според МВФ, ако запазим тези темпове на развитие, ще ни постави като регион в първите 10 световни икономики“, каза още президентът Плевнелиев.

Кризите минават отвъд нашите граници и само заедно можем да ги преодолеем. Изправени сме пред рекорден брой кризи и регионът ни е незаобиколим фактор за решаването им. Искаме границите ни да падат, а не да се местят“, заяви той в словото си при откриването на форума.

По-късно днес президентът ще даде брифинг за медиите заедно с албанския и хърватския си колеги.

Подробности за решенията очаквайте в следващите емисии на bTV.