Размерът на обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 години ще бъде увеличен от 240 лв. на 310 лв. от 1 юли тази година, а не от 1 октомври, както беше предвидено. Законопроектът за бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) бе подкрепен от правителството на Пламен Орешарски с решение, взето на първото му заседание.

Промяната бе съпроводена от редица протести на майки в различни части на страната и бе една от основите, на които се градеше предизборната кампания на БСП.

Малко след приемането на увеличението на майчинските от 1 юли от ГЕРБ коментираха, че са доволни, че новият кабинет е приел тяхно предложение. „Явно, че програмното правителство на Орешарски започва да изпълнява социалните обещания и социалната програма на ПП ГЕРБ, за което много се радваме(...) Надявам се, че занапред от Коалиция за България и техните партньори от ДПС и "Атака" ще изпълняват нашата социална програма, както ние предлагаме”, заяви Светлана Ангелова.

Мярката влиза в пакета мерки в социалната сфера, които да бъдат приети през 2013 г., съобщи пресслужбата на кабинета. Целта е да бъдат подкрепени с допълнителни средства най-засегнатите от социално-икономическата криза групи.

Помощта за първокласниците обаче ще е по-малка от първоначално обещаната.Обсъжданите варианти за целева помощ за учениците, които са записани в първи клас на държавни и общински училища, бяха около и над 300 лева. Министрите в сряда обаче одобриха сумата да се увеличи на 250 при досегашните 150 лева. Ще бъдат подпомогнати общо 45 000 деца, чиито семейства отговарят на подоходния критерий. 4,9 млн. лв. е общият размер на средствата, отпуснати за първокласниците.

„Една от основните цели при отпускане на помощта за първокласниците е превенцията за ранното отпадане на децата от образователната система,” коментира социалният министър Хасан Адемов след заседанието.

Правителството реши да бъде разширен кръгът на лицата, които получават помощи за отопление. Различните групи ще взимат с 15 лева повече.

Общите средства за финансиране на мерките през 2013 г. са в размер на 26,9 млн. лв., които ще се осигурят чрез преструктуриране на разходите в рамките на утвърдените бюджети на ДОО и на социалното министерство.