Държавата се отказва и няма да участва в покупката на енергото в Западна България, за чийто купувач чешката компания е избрала дружеството „Инерком” на Гинка Върбакова, предаде репортер на bTV.

За промяната на позицията ни, съгласувана с премиера Бойко Борисов, съобщи финансовият министър Владислав Горанов пред парламентарната комисия по казуса. На заседанието на комисията премиерът не се появи.

„В последните седмици с премиера Бойко Борисов сме се обединили, че участие на държавата е нецелесъобразно, не бихме участвали в такава сделка“, заяви финансовият министър.

По думите му, дали сделката ще се реализира или не, е извън регулаторните функции на държавата. Нямаме намерение като изпълнителна власт да се намесваме в частно-правни отношения, категоричен беше Горанов.

Финансовият министър припомни, че след като се е появила първата информация за подписването на предварителен договор между ЧЕЗ и „Инерком” за продажбата на активите на ЧЕЗ в България, обществената реакция и въпросът е бил къде е ролята на държавата в една подобна сделка.

Това е провокирало премиерът и членове на правителството да инициират среща със собственика „Инерком” Гинка Върбакова, където са поискали информация за сделката и дали е възможно българската държава да стане част от тази сделка. Тогава от страна на собственика на „Инерком” е била заявена готовност да допусне българската държава в сделката под една или друга форма, като обаче не са били обсъждани конкретни методи или ресурси, с които държавата да се включи в подобна сделка.

Освен това тогава от собственика на българското дружество е било обявено, че подобна информация не може да бъде коментирана преди съгласието на чешката страна, с която имат договор за конфиденциалност.

След тази среща, в отговор на обществените очаквания, правителството е обявило готовност за намеса на българската държава в тази сделка. Уговорката е била Гинка Върбакова да проведе разговор с чешката страна дали тя е готова да допусне българската държава в тази сделка.

Официален отговор по този въпрос до момента към българското правителство все още няма нито от българската фирма, нито от страна на чешката фирма. „Въпреки обществения интерес, ние не смятаме, че това е методът за защита на интересите на българските граждани - т.е. включването на българската държава в една подобна сделка”, изтъкна Горанов.

На въпрос на bTV какво ще се направи, ако финансирането на „Инерком” идва неясно откъде, Горанов отговори: „Ако вие си купите апартамент, аз трябва ли да се интересувам точно как е станало, ако не сте откраднали тези пари отнякъде и сте си платили данъците?”.

Отношението на държавата към „Инерком” е като всяко българско търговско дружество, подчерта той.

bTV потърси за коментар и „Инерком”, и ЧЕЗ Груп. От Прага отговориха, че нямат официална позиция на България, която се отнася до евентуалното ѝ участие в сделката.

Снимка: btvnovinite.bg

Продължаваме с разработването на правните анализи, както беше договорено с „Инерком”. Процедурата по продажбата продължава според условията на договора, заявиха от там.

От „Инерком” до момента няма коментар.

Снимка: Ладислав Цветков

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че към момента няма досъдебни производства и преписки, които да се водят срещу Гинка Върбакова и Славчо Върбаков. Няма и такива, които да се водят срещу юридическото лице „Инерком България” ЕАД. Освен това по отношение на „Инерком” не се водят и каквито и да било дела.

Главният прокурор посочи, че срещу Славчо Върбаков е било повдигано обвинение участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления, но впоследствие само спрямо него е било прекратено. За останалите членове на групата е внесен обвинителен акт в Специализирания наказателен съд.