Нямам никакво съмнение, че законът за противодействие на корупцията ще бъде приет. Това каза в предаването „Лице в лице” по bTV Даниел Вълчев от Движение „България на гражданите”. Всички разговори, които сме имали през последните месеци с повечето политически сили в парламента, с членовете на правителството, с министър-председателя, показват, че има нагласа и воля за това, подчерта той.

След като през септември миналата година законът, внесен от вицепремиера Меглена Кунева, не беше приет в парламента още на първо четене, сега по думите на Вълчев вторият вариант е по-радикален.

Той обясни, че според новия вариант освен част от Сметната палата, Комисията за установяване на конфликт на интереси и БОРКОР, в Националното бюро за предотвратяване на корупцията ще влезе и сегашната комисия за отнемане на противозаконно придобитото имущество. И ние ще имаме нещо като ФБР, посочи Вълчев.

Ако законът бъде приет, категориите лица, които подлежат на контрол, ще бъдат разширени. Те ще са три основни вида - висшите длъжности, които и сега подават декларации за имущество и конфликт на интереси – министри, заместник-министри и т.н.; лица, които разходват публични средства – например директор на болница; и лица, чиито правомощия в служебно качество са такива, че създават голям корупционен риск – например главен архитект на голяма община, разясни Вълчев.

За пръв път лице, което е адресат на този закон, ще трябва да декларира и имуществото на лицата, с които е във фактическо съжителство, каза Вълчев, като уточни, че става дума за живеене на съпружески начала.

Според него сигналите не трябва да се делят на анонимни и неанонимни. Ако хората имат информация и виждат едно необяснимо богатство, по някакъв начин трябва да могат да реагират. В някои случаи те се притесняват да направят това с имената си, допълни той.

Предвидено е, когато има анонимен сигнал, да започва предварителна проверка. Например, ако във вашия сигнал е записано, че Иван Петров, заместник-министър, живее от 5 години в къща, която не е негова, с две бентлита в гаража, това лесно може да се установи. В рамките на месец Бюрото ще трябва да установи дали това е така или не и ако е, тогава да започне процедура, разясни Вълчев. „Ако обаче във вашия сигнал – подписан или не, пише: „Този ми се вижда богат човек”, в това няма никаква информация и Бюрото няма да започне същинска процедура, заяви Даниел Вълчев.

За пръв път лицата ще бъдат длъжни да декларират не само собствено имущество, а и такова, което те трайно ползват – не по-малко от три месеца в годината, в това число недвижими имоти и превозни средства.

Служителите в Бюрото пък е предвидено да минават на първоначален, периодичен и инцидентни тестове за лоялност, в това число и с полиграф.

Опасявам се, че ако законът не бъде приет, ще трябва да има някаква по-рязка реакция, коментира Вълчев на въпроса дали ще напуснат управлението, ако това се законът отново не мине.”Не мисля, че и г-жа Кунева има много възможности, ако бъде бламирана за втори път в парламента”, отбеляза още той.