„Една партия напуска управлението, когато изтегли своите представители от властта. Дори в детските приказки юнакът се бори и с трите глави на ламята. Не се бори само с две, а с третата да се целува”. Този коментар направи Даниел Вълчев от „Движение България на гражданите” (ДБГ) по повод заявените намерения на ДСБ да напуснат властта, но пък Петър Москов от тяхната партия да остане министър на здравеопазването.

Той обяви, че са спекулации твърденията, че му е предложен овакантения пост на министър на правосъдието. Той напомни, че подалия оставка Христо Иванов е от квотата на ГЕРБ, а в коалиционното споразумение е записано, че когато се оваканти един пост на министър, предложението идва от партията, от чиято квота е излъчен.

Вълчев припомни, че е предрекъл провала на промените в конституцията и то три пъти.

Според него няма основание да се „чете заупокойна молитва” за Реформаторския блок, защото Блокът ставал все по-силен след всеки вот. Не ми е известно някоя партия да е напуснала РБ и някой човек да го е напуснал, обяви той.

Той призна, че е изнесъл информацията, че лидерът на ДСБ Радан Кънев иска оставката на министъра на образованието Тодор Танев, но не смята, че това е някаква конфиденциална информация.

Даниел Вълчев, който беше министър на образованието м периода 2005-2009 г., отказа да даде персонала оценка на Танев, но предупреди, че през догодина престоят тежки месеци за системата на образованието, защото влиза в сила новият закон. Трябва да се пренапишат всички програми, това е огромен труд, уточни той.