Кабинетът „Борисов” ще проведе само реформите, които започнат в началото на 2015 г., другите ще останат само на думи. Това прогнозира в предаването „Тази сутрин” по bTV бившият образователен министър Даниел Вълчев, който е част от Движение „България на гражданите” в рамките на Реформаторския блок.

„Има заявка в здравеопазването от страна на Петър Москов, в областта на правосъдието от страна на Христо Иванов, където съм предпазлив в очакванията си, както и в други министерства, които не са толкова реформаторски”, посочи Вълчев.

По думите му, новото ръководство на Министерството на образованието не е казало какво смята да прави. „Стратегията за развитие на висшето образование беше изготвена от предходни ръководства на МОН и формално внесена от служебния кабинет”, изтъкна той.

„Образованието се финансира екстензивно и няколкото опита да се дават пари за качество не се получиха. В България трябва да има научно-изследователски университети с напълно различно финансиране. Конкуренцията между висшите училища е нездрава, защото се борят за брой студенти. Дали ще стане нещо в областта на висшето образование, трябва да разберем тази пролет”, коментира още Даниел Вълчев.