„Реформаторският блок е сложно политическо съжителство на хора, които са различни. И в брака е така. Кое съжителство може да върви добре без взаимни отстъпки”. Това обяви Даниел Вълчев от Движение „България на гражданите”, което е част от реформаторския блок.

В края на миналата година – след гласуването на промените в конституцията и последвалата оставка на правосъдния министър Христо Иванов, ДСБ обяви, че излиза от управлението, в което реформаторския блок е по силата на коалиционно споразумение с ГЕРБ. Техният министър д-р Петър Москов обаче остана на поста здравен министър.

„Трябва да направим опит да убедим нашите колеги от ДСБ, че имат крайна позиция. Аз съм сигурен, че по време на празниците те са разбрали, че направиха политическа грешка. Поставиха останалите партии в положението да се оправдаваме, че много искаме да сме във властта”, коментира Вълчев.

Той призна, че за изминалата една година управление не са реализирани кой знае какви реформи нито в правосъдието, нито в здравеопазването, а още по-малко в сектор „Сигурност”. В енергетиката пък се готви либерализация без точни разчети какво ще последва от нея.

Уверявам ви, че коалиция с ГЕРБ не е проста работа. Да правиш реформи в България също не е проста работа, каза още Вълчев. Той обясни, че до края на месеца ще бъде подписано в управляващата коалиция актуализирано коалиционно споразумение и то ще предвижда какво точно ще се случи във всяка област и срещи на всеки 6 месеца, на което ще се отчита свършеното.