Реформаторският блок остава в управлението, но ДСБ държи да се оттегли в опозиция. Това стана ясно след извънредния Изпълнителен съвет на Блока, който се проведе днес сутринта в централата на СДС на „Раковски” 134.

На брифинга след срещата не се яви представител на ДСБ. Докато Найден Зеленогорски от ДБГ обявяваше решенията на съвета, лидерът на ДСБ Радан Кънев направи изявление в кулоарите на парламента и потвърди позицията на ДСБ от укиенда.

РБ утвърждава участието в управляващата коалиция, ДСБ запазва вече изразената си позиция, обяви Зеленогорски.

"Обезпокоени сме от липсата на единодействие в рамките на РБ за политики като съдебната реформа и антикорупционния закон", се посочва в декларация, приета на срещата.

Зеленогорски обяви още, че Блокът потвърждава доверието си към министрите от квотата на РБ и започва разговори с ГЕРБ за преглед и оценка за постигнатото от началото на управлението и актуализацията на постигнатото споразумение.

Министърът на образованието Тодор Танев обяви на излизане от срещата, че партиите от РБ са опитали да убедят ДСБ да се откаже от решението за минаване в опозиция, но Радан Кънев е бил непреклонен.

„Най-голямото опасение от 2014 г. насам - Реформаторският блок да се превърне в смокинов лист, се сбъдна”, обяви лидерът на ДСБ.

Той уточни, че засега ДСБ не излиза нито от Реформаторския блок, нито от парламентарната група. Подобно решение може да се вземе на заседание на ръководството на партията, а такова е насрочено за 13 март догодина, уточни Кънев.

Той съобщи още, че по време на срещата на „Раковски” 134 е направил предложение Блокът да поиска от премиера Бойко Борисов да разпусне този кабинет и да бъде сформиран нов в рамките на този парламент, но останалите партии са го отхвърлили.

Кънев коментира и изказването на Борисов, че до вчера са били първи приятели с него: „Първо, в политиката приятелствата са много голяма рядкост, така че чак „първи приятели“ да не се наричаме”.

Процесите в Реформаторския блок са сред коментираните теми в социалните мрежи. Ето някои от размислите на потребителите по темата: