„Образованието е концептуален въпрос, а не партиен”, каза Даниел Вълчев в предаването „Лице в лице”.

„Допуснахме висшето образование в страната да се провинциализира. Вече не се сравняваме с водещи университети в света, а с наши. Допуснахме също победа на количеството над качеството”, допълни още Вълчев.

По повод скандала с учителските заплати, когато министърът на образованието Меглена Кунева обеща 10% увеличение от 1 януари, Вълчев каза, че няма нищо по-нормално от това министър да иска да повиши заплатите в собствения си сектор.

„Също така няма нищо по-нормално от това министър на финансите и министър председател да гледат общата стабилност на управлението”, допълни той, по повод коментарите на премиера Бойко Борисов за учителските заплати.

Даниел Вълчев коментира, че всеки един човек, който се захване с министерство на образованието и на здравеопазването е достоен за уважение. „От мен няма да чуете лоша дума за бивши министри на образованието и на здравеопазването”.

„Меглена Кунева има и капацитета, и знанията, и политическата подкрепа, за да се справи с образованието”, каза още Вълчев.

По повод предстоящите президентски избори, Вълчев коментира, че Реформаторският блок ще се яви с единна кандидатура.

„Ако не се разберем за кандидатите причината няма да са имената, а предварителните условия”, допълни още Вълчев.