Два избора постави пред Реформаторския блок Даниел Вълчев, който е част от Движение България на гражданите в дясното обединение. По думите му в момента реформаторите или трябва да участват в едно управление с всички рискове, които то носи, или да стои на задните банки и да чака да се повтори политическата ситуация от 1997 година.

„Когато участваш като малък партньор, вероятността да се обезличиш е много силна. Допускам, че това ги смущава (ДСБ – бел. ред.). Да стоиш обаче години наред на задните банки и да чакаш да дойде 97-ма, не е реално. Това са едни бацили от времето на г-н Костов. Нищо в дясното не можа да се обедини години наред заради възгледа „ние сме една малка група от бели хора, всички останали са мелези”. Като няма този тип поведение в дясното е възможно да има някакъв вид обединение. Ако махнем костококите, този организъм може да продължи да съществува дълго и да бъде много полезен”, заяви Вълчев в „Тази неделя” по bTV.

В друго свое интервю той бе сравнил поведението на Радан Кънев с топва на раздразнен пекинез, днес Вълчев продължи тезата си: „Крайно време е да започнем да се държим малко по-спокойно, а не като едни болшевики с обратен знак – всичко ни дразни, винаги сме фрострирани. В момента има една пол сила ГЕРБ – може да я харесваме, може да не я – те спечелиха подкрепа. Дали да ги подкрепим или да чакаме всички да се изложат, че един ден да дойдем ние на власт...”.

Според него участието на РБ в едно правителство с ГЕРБ трябва да бъде подплатено от тежки политически фигури, а не от експерти: „Когато изпратиш експерти, които нямат политическа тежест, техните партии във всеки един момент могат да се фръцнат”.

Продължавайки темата, Вълчев нарече свързването на името му с поста на образователен министър „кьорфишек”.