Руският външен министър Сергей Лавров призна, че Русия доставя оръжия и военен персонал на Сирия, коментира външният министър Даниел Митов в предаването „Лице в лице” по повод отказа на България да даде коридор на Москва, която твърди, че ще доставя хуманитарна помощ на Сирия.

Митов повтори, че руски самолети ще бъдат допуснати в нашето въздушно пространство, ако спрат на българско летище и бъдат проверени. Посочи още, че българското правителство е получило информация от службите, че това, което ще превозват, няма да е хуманитарна помощ.

„Ние си имаме служби, които отговарят за това, да дават информация”, обяви Митов.

Руският самолет, който е прелетял преди дни над България към Сирия, е бил с дипломатически режим и не е имало възможност да откажем коридор, обясни външният министър. По думите му той е бил тип ИЛ 62, който е голям, но не може да превозва тежка военна техника.

На твърдението на Русия, че Башар Асад се бори с „Ислямска държава” и България пречи на доставката на оръжие за борба с ИД, Митов отговори, че Асад е допуснал джихадистите да станат повече и по-силни и е проблем, а не решение в борбата с тях. Той е част от процеса на създаване на „Ислямска държава” и тя вече е неконтролируема и в борбата с нея трябва обща международна воля, каза още министърът.

Даниел Митов е на мнение, че решението на проблема с миграционния поток от Сирия към Европа е в стабилизирането на арабската държава, както и в строгите наказания за трафикантите на хора.