Избирането на Доналд Тръмп за американски президент трябва да се гледа през много призми, но българската държава ще продължи да смята САЩ за свой стратегически партньор и съюзник. Това подчерта в студиото на „Тази сутрин” външният министър в оставка Даниел Митов.

По думите му т.нар антисистемни играчи имат много конкретен повод за радост от влизането на милиардера в Белия дом: „САЩ в продължение на години са гледали към света през определен тип ценности. Този демократичен конструкт има върховенство на закона, разделение на властите, човешки права. Някакви хора в България се зарадваха, че САЩ ще престанат да гледат тези стандарти, на които  държат и тук ще настанат отново тези мутренски времена, когато всеки ще си прави каквото си иска. Това няма да се случи”.

Митов отбеляза, че България и САЩ работят тясно по линия на енергетиката, отбраната и сигурността, върховенството на закона, образованието и борбата с тероризма. На този фон първият ни дипломат подчерта, че „руски натиск има и е очевиден”, като припомни изказването на високопоставен представител на Москва, че от България трябва да бъдат изметени западните елити.

Пак от коментар на ген.Решетников се разбра, че издигането на ген. Румен Радев е било координирано с Русия (което БСП първоначално отрече – б.р.). Митов припомни думите на бившия командир на ВВС, че трябва да приемем факта на руското знаме над Крим и посочи, че това е била „проблематична” позиция, която се надява да не чува от държавния глава.

„Всеки успех на новоизбрания президент ще е успех на България. Надявам се, че през кампанията е видял проблемните позиции”, заяви Даниел Митов и посочи, че и БСП, и АБВ (които също бяха склонни да подкрепят генерала, но двете политически сили в крайна сметка не се разбраха – б.р.) „много дълго време се самоопределят като антиевропейски и антинатовски партии”.

Кой унижи България в ООН?

В отговор на коментар на директора на ЮНЕСКО Ирина Бокова, че България се е поставила в „нелепо положение” с наличието на две кандидатури за шефския пост в ООН (нейната и на Кристалина Георгиева-б.р.), Даниел Митов отговори лаконично: „Ако някой иска да пази достойнството на държавата, трябва да направи следното: Когато правителството си оттегли доверието от теб и ти каже „Ти вече не си кандидат на българската държава”, тогава, за да запазиш собственото достойнство и на собствената  си държава, оттегляш се и даваш подкрепа за новоиздигнатия кандидат”.

Външният министър посочи, че Бокова след 9 месеца кампания така и не убедила две от членките на Съвета за сигурност да я подкрепят и в крайна сметка те й наложили вето. При това положение България или можела „да остави Бокова да си се провали”, или да опита „да размести картите” в последния момент.

„Не е имало натиск от страна на Русия за Ирина Бокова или от страна на друг за Кристалина Георгиева”, категоричен беше Митов.

И в България можем да говорим като Ердоган

Изказването на турския президент Реджеп Ердоган за териториите извън южната ни съседка, които обаче са част от сърцето му, е проблем, както е проблем и твърдението, че Лозанският договор от преди век е несправедлив, подчерта външният ни министър.

„Президентът Ердоган е хубаво да се фокусира върху случващото се в Република Турция, подобно говорене, насочено към ревизиране на съвременните граници, е напълно недопустимо. Не може да се подават сигнали за възможна промяна на държавните граници. Това е отживелица, подходи, които са водели само до войни”, категоричен беше Даниел Митов.

Той припомни, че „и България е наследник на огромна империя”, но не можем в наши дни да си позволим да говорим с кой договор кои територии са ни отнети.

Няма кадруване в „12 без 5”

Даниел Митов остро се противопостави на твърденията на БСП, че в МВнР се извършват ключови назначения докато правителството е в оставка.

Според министъра атаката е срещу професионални дипломати, които заминават на мандат след процедури, започнали през май. Техните места във Външно се заемат от други служители след конкурс, в който той няма участие и който също е съобразен с график, съгласуван преди месеци.

„Няма да оставя професионалната администрация да се гъне заради Жельо Бойчев”, подчерта Даниел Митов.

Той допълни, че след подаването на оставка не са изпращани посланици и няма да бъдат изпращани.

В отговор на въпрос, министърът каза, че ще има разговор с главния ни консул в Ниш Едвин Сугарев заради остри негови коментари по външнополитически теми, но „не са неща, които и аз не съм казвал”.