България не е застрашена от външнополитическа изолация, коментира министърът на външните работи Даниел Митов в предаването Лице в лице по bTV. Повод за това е изказване на президента Георги Първанов (2002-2012) относно външната политика на страната. 

"Загубата на Южен поток е изключителен сигнал за краха на външната политика на България", заяви Първанов. Коментарът е от по-рано тази седмица след провелата се среща на външните министри на Гърция, Сърбия и Македония за консолидиране на доставките на газ. Според него с прекъсването на "Южен поток" и евентуалното създаване на "Турски поток", България ще попадне в политическа изолация и ще си създаде врагове в Русия. Външният министър Даниел Митов увери, че няма повод за притеснение, тъй като през последните месеци в държавата се е състояла среща на високо ниво по въпросите за енергийната сигурност. Европейската комисия седи зад групата, която е заседавала в България в началото на февруари.

Според Митов каквото и да се заявява от руска страна, то не може да бъде изпълнено от държавата без съгласието на Европейския съюз. Той припомни, че "Южен поток" не е спрян от неговото правителство и няма как една държава да бъде наказана за това, че е следвала европейските правила. Външният министър наблегна на ползите от лоялността на България към ЕС, благодарение на които зад държавата стои силен военнополитически съюз.

На въпроса дали България се превръща в мишена, както твърдят опоненти, той отговори с думите „Стига с този манталитет по тодорживковски”.

Даниел Митов не прогнозира проблеми с доставките на газ. Спирането на газ няма как да бъде осъществено едностранно, допълни Митов. България е тежък фактор в разговорите за транзит на газ от Русия към Европа, но трябва газът да се внася със съгласието и след разговори с Европейската комисия.