Бившият шеф на НАП Красимир Стефанов напуска парламентарната група на ГЕРБ и става независим народен представител. Той е третият, който излиза от редиците на партията. Преди него това направиха Светлин Танчев и Георги Марков, които предпочетоха „независимостта” през декември миналата година. С групата се раздели и Владислав Горанов, но той напусна и парламента. Същото направи още през септември миналата година Йоана Кирова.

Стефанов не е присъствал и на националната конференция на партията в неделя.

Депутати от ГЕРБ коментираха неофициално, че решението му да се оттегли от Парламентарната група е свързано с "натиск" от службите заради евентуални нарушения, свързани с управлението му на НАП.

Красимир Стефанов обясни пред bTV причините за напускането си с партиен натиск върху вътрешните му убеждения. „Няколко пъти ми се наложи да гласувам против собствените си убеждения, защото парламентарната група така е решила. Парламентарната група е решила и всички са длъжни да натискат копчето. Както аз се изразих - скъпоструващи натискачи на копчета. Като съм независим може би нещо ще зависи от мен”, коментира вече независимият депутат.

Стефанов влезе в парламента като народен представител от Хасково, където бе поставен на избираемото второ място в листата. Осигуреното му депутатско място веднага бе разчетено като жест от страна на Цветан Цветанов, който се занимаваше с кадровите въпроси на ГЕРБ.

Шефът на НАП минаваше за изключително близък до бившия вътрешен министър. Именно Красимир Стефанов обяви след петмесечна проверка, че Цветанов е с чисти сметки и няма разминаване в доходите и разходите на семейството му.

Данъчните проверяваха имотното състояние на Цветанов след сигнал на РЗС, че тогавашният вицепремиер е съдържател на шест апартамента. Имотното му състояние се превърна в скандал, но той бе потушен именно от заключението на НАП. Данъчните извършиха проверката, след като Цветанов изрично настоя да бъде проверен.

След новината за наопускането на Стефанов, бившият МВР шеф заяви, че не знае какви са мотивите на вече бившия му съпартиец. Цветанов отново декларира, че няма напрежение в ГЕРБ. „Мога да имам някакви предположения, но не мога да бъда сигурен”, обясни той. Той каза, че решението донякъде го е изненадало.

Цецка Цачева пък отдаде напускането на Красимир Стефанов на "задкулисието по начина, по който се управлява държавата днес."
 

Нова група

След като стана ясно, че Стефанов напуска парламентарната формация на ГЕРБ, отцепникът Георги Марков обяви, че оттеглилите се смятат да правят своя група. За целта трябват минимум десет депутати, а Мерков вярва, че това не проблем, тъй като очаква още хора да се оттеглят от групата на ГЕРБ.

„Смятам, че специално напускането на Красимир Стефанов е като реакция на това, което се случи вчера – оставането на Цветанов, козметичните промени, които бяха направени в ръководството на ГЕРБ. Аз не съм съгласен, че двамата нови заместници в лицето на може би двамата най-работещи кметове - на София и на Бургас, ще могат да изместят Цветанов от практическото ръководство на ГЕРБ. Така че ще продължи негота политика в партията, и кадрова, и управленческа” , заяви пред БНР бившият земеделски министър Мирослав Найденов.

„Ако някои хора са живели с илюзията, че на тази конференция ще се случи нещо, те вече се разделят с илюзията, виждайки, че Цветанов запазва своите властови позиции”, допълни той.