Планираните от кабинета данъчни облекчения за най-бедните нямало да стимулират хората да декларират по-ниски доходи, защото щели после да взимат ниски пенсии. Тази теза разви пред bTV председателят на социалната комисия в парламента Корнелия Нинова.

Тя обясни и технологията на готвените промени. Хората с доходи до 340 лв. внасят всеки ще внасят по 10% от заплатата си всеки месец. На 283 лв. се падат малко над 28 лв. В началото на 2015 г. си подават данъчната декларация. После се изчисляват вноските им и се възстановяват на следващата година.

Нинова отхвърли подозренията, че сегашният кабинет ще поръчва, а следващият ще плаща сметката. По думите й засиленият контрол ще предотврати злоупотребите с облекченията. „Не може заради това, че някой би заобиколил закон, да пренебрегнем политически ангажимент. Социална политика е да помогнем на тези 500 000 души”, коментира Нинова по повод хората, които ще се възползват от привилегията.

Това ще струва на бюджета 150 млн. лева. Нинова отрече, че промените са обявени нарочно вчера, преди протеста на КНСБ днес, в който синдикатите имат подобно искане. „Не ни е хрумнало сега”, посочи Нинова.

Срокът за изчисляване на обезщетението за майчинство пада от 24 на 18 месеца от 1 януари 2014 г. Това е едно от предложенията на левицата, които ще бъдат подкрепени при второто четене на законопроекта за държавния бюджет за 2014 г. На въпрос дали това няма да стимулира „бизнеса” за раждане на деца само заради парите, Нинова отвърна: „Заради лоши примери дайте да не провеждаме цялата политика.”

Според нея с намаляването на срока се дава възможност на повече майки да се възползват от майчинството. Увеличението на обезщетението ще е с 12 лева, това ще струва на НОИ 3 млн. лв. „Има ги в резерв, няма да се пипа бюджетът на НОИ”, увери Нинова и добави, че от мярката ще се възползват 42 000 семейства.

„За да се получи майчинство към днешна дата, трябва 2 г. преди това да си работил”, каза Нинова и отхвърли възможността роми да развиват бизнес с майчинство. Ако са били безработни в предходните 2 г., те ще получават само детски надбавки.